Mi lesz ebből? Drámai lejtmenetben a magyar gazdaság – lesújtó számokat közölt az állami hivatal

Megint kirúghatnak valakit Orbánék.

Az idén augusztusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 7,6 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 13,6 százalékkal nőtt.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján

az építőipar termelése 5,0 százalékkal kisebb volt a júliusinál.

Az előző év azonos időszakához képest az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 2,0, az egyéb építmények építésében 17,4 százalékkal nagyobb volt a termelés. A speciális szaképítés termelése 10,6 százalékkal kisebb lett.

A megkötött új szerződések volumene 31,9 százalékkal bővült. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 22,3 százalékkal emelkedett, az ipari épületekre kötött nagyértékű szerződések következtében. Az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések volumene 46,6 százalékkal nagyobb volt a 2022. augusztusi, alacsony bázisnál.

Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállományának volumene 23,9 százalékkal elmaradt a 2022. augusztus végitől, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 4,9 százalékkal magasabb, az egyéb építményekre vonatkozóké 40,6 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

2023 első nyolc hónapjában

az építőipari termelés 4,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

(ksh.hu nyomán)

Valódi Hírek