Döbbenetes számok érkeztek: Egyre kevesebb a lakosság pénze, félnek a jövőtől a magyar családok

A lakosság jelentős részének gondot jelentene egy váratlan kiadás.

Elkészítette harmadik negyedéves szubjektív szegénységkutatását az Egyensúly Intézet, amelyből kiderült, rendkívül pesszimistán tekint a jövőbe a magyar társadalom. Az intézet minden negyedévben megvizsgálja, hogy a magyaroknak mekkora összegre van szükségük a szűkös, az átlagos és a gondtalan megélhetéshez – mondta az InfoRádiónak Marek Bertram, az Egyensúly Intézet elemzője.

Marek Bertram ismertette: a kutatás szerint a szűkös megélhetéshez havi nettó 250 ezer, az átlagos megélhetéshez 400 ezer, a gondtalan megélhetéshez pedig 600 ezer forint szükséges a magyaroknak.

„Júniushoz képest már az átlagos megélhetéshez képest 50 ezer, a gondtalan megélhetéshez pedig 100 ezer forinttal van többre szükségük”

– mutatott rá az elemző, jelezve, a magyar társadalom pesszimistábbá vált az elmúlt negyedévben szerint.

„A júniusi adatfelvételhez képest 6 százalékkal nőtt azok aránya, akik bevételcsökkenéssel számolnak a következő három hónapban.

Ez a háztartások 21 százalékát teszi ki”

– tette hozzá.

A kutatás kitért arra is, hogy meg tudnának-e birkózni az emberek egy 100 ezer forintos, azonnali kiadással – mint például egy mosógép cseréjével –, és a társadalom 28 százaléka nem tudna. 41 százaléknak problémát jelentene egy ekkora kiadás, de még önerőből meg tudná oldani.

A lakosság csupán 27 százaléka válaszolta azt, hogy gond nélkül tudná kifizetni a kérdésben megjelölt összeget.

„A társadalom nem aggódik a várható rezsiköltségek miatt, csupán a társadalom negyede tart tőle, hogy nem tudja melegen tartani otthonát. Ez a novemberi adatfelvételünkhoz képest optimistább álláspont”

– tette hozzá az Egyensúly Intézet elemzője.

Marek Bertram elmondta, a szeptemberi adatfelvétel eredményei alapján jelenleg a magyarok 4 százalékának nincs jövedelme, miközben

46 százalékot tesznek ki, akik nettó 250 ezer forint alatti jövedelemből gazdálkodhatnak havonta.

Valódi Hírek