Lecsapott a TV2-re a Médiahatóság: Súlyos büntetést kapott a propagandagyár

4 millió forint bírságot szabtak ki a csatornára.

A Médiatanács burkolt kereskedelmi közlemény sugárzása miatt közel négymillió forintos bírságot rótt a TV2 és a tenyek.hu portál szolgáltatójára – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa pénteken.

A Médiatanács bejelentés nyomán indított hatósági eljárást a Tények Plusz július 4-én 18:45-kor a TV2-n sugárzott adása és a tenyek.hu streamingszolgáltatáson elérhető Tények Plusz és Üzenet a börtönből című műsorszámok miatt. A műsorszegmensben egy divatmárkáról, annak népszerűségéről, különlegességéről és az elérhető termékekről is szó esett. A testület megállapította: A felvételeken jól olvasható módon volt látható a pavilon cégtáblája és a bemutatott ruhák márkaneve.

A Médiatanács álláspontja szerint a divatmárka részletes bemutatása a reklámokra jellemző módon segítette elő a márka termékeinek népszerűsítését és ezzel a médiaszolgáltató összesen három alkalommal sértette meg a burkolt kereskedelmi közlemény közzétételének tilalmára vonatkozó szabályokat,

ezért a testület összesen 3 900 000 forint bírságot szabott ki.

A Filmcafé csatornán június 24-én délután sugárzott Kisiklottak című filmet a cseh fennhatóság alá tartozó szolgáltató korhatár-besorolás nélkül sugározta. A Médiatanács vizsgálata megállapította: a hazai szabályozás értelmében a műsorszámot „tizenhat éven felülieknek” korhatár-megjelöléssel kellett volna műsorra tűzni a 21 óra és reggel 5 óra közötti műsorsávban. A vizsgálat megállapításait a Médiatanács augusztus végén továbbította a cseh társhatóságnak, amely felhívta a médiaszolgáltatót, hogy tegyen eleget a magyar jogban meghatározott, szigorúbb szabályoknak.

A The Shield: Kemény zsaruk című sorozat egyik epizódját július 15-én, a reggeli órákban vetítette a holland joghatóság alá tartozó AXN csatorna médiaszolgáltatója. A magyar szabályok alapján a műsorszám „tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott” korhatárjelzése megfelelő volt, de annak közzétételi ideje nem, mivel a műsorszámot ebben az esetben 21 óra és reggel 5 óra között lehetett volna jogszerűen sugározni.

A Médiatanács jelzését követően a holland társhatóság arról adott tájékoztatást, hogy a médiaszolgáltató megsértette a holland jogszabályokat is, ugyanis a 16 éven aluliak számára nem ajánlott műsorszámokat a hollandiai szabályozás alapján kizárólag este 8 óra után lehet sugározni – olvasható a közleményükben.

Valódi Hírek