Jön a hidegzuhany: Bekrepált a magyar gazdaság, sokkoló visszaesést mért az állami hivatal

Ezek után mindenkit kirúghatnak Orbánék.

Az idén augusztusban az ipari termelés volumene 5,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 6,1 százalékkal csökkent – erősítette meg pénteken kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában bővült a termelés volumene – közölték.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. júliusinál 2,4 százalékkal kisebb volt.

Az ipari export volumene

8,1 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Az ipar belföldi értékesítése 17,6, a feldolgozóiparé 9,0 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest – folytatták.

Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 4,7 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 33, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 16,5 százalékkal csökkent – közölte az állami statisztikai hivatal.

A 12 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 15,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor-szárazelem gyártásának volumene 39 százalékkal nagyobb, a villanymotor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 10,0 százalékkal kisebb lett.

A feldolgozóipari termelés 10 százalékát adó számítógép-elektronikai, optikai termék gyártása

11,2 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 11,5, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 13,4 százalékkal

visszaesett.

A feldolgozóiparból 14 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása

10,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól,

mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.

Közölték: mindössze három alágazatban nőtt a kibocsátás (5,4 és 14,7 százalék közötti mértékben). A legnagyobb (22 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 13,4 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

A többi hét alágazatban 5,5 és 46 százalék közötti mértékben csökkent a termelés,

a legkevésbé a növényi, állati olaj gyártásában, a leginkább a csekély súlyú halfeldolgozás és -tartósításban.

Ismertették: a két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 16,2, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 3,8 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Lassult a csökkenés üteme a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: augusztusban a kibocsátás 10 százalékkal kisebb volt az egy évvel azelőttinél, elsősorban a belföldi értékesítés mérséklődése folytán, miközben az export nőtt.

A legnagyobb mértékben, 16,5 százalékkal a gyógyszergyártás maradt el az egy évvel korábbitól,

mind a hazai, mind a külpiaci eladások visszaesése miatt.

Az ipari termelés Pest régióban 4,2 százalékkal, Dél-Alföldön 1,2 százalékkal nőtt. A többi régióban 0,4 és 12,3 százalék közötti volumencsökkenést regisztráltak, a legnagyobb mértékűt Észak-Magyarországon.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 3,9 százalékkal kisebb volt a 2022. augusztusinál. Az új belföldi rendelések 7,6, az új exportrendelések 3,3 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány augusztus végén 3,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Január-augusztusan az ipari termelés 4,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az összes értékesítés 60 százalékát adó külpiaci eladások volumene 1,4, a 40 százalékot képviselő hazai értékesítéseké 16,5 százalékkal kisebb lett.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben, 23 százalékkal, a vegyi anyag, termék gyártásában. A többi négyben 0,6 és 18,7 százalék közötti mértékben nőtt a volumen, leginkább a villamos berendezés gyártásában, a legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása pedig 13,3 százalékkal bővült – közölte a KSH.

Valódi Hírek