A Tanítanék Mozgalom kapta az Európai Polgár díjat (+képek)

Orbánék nem, az EU azonban elismeri a teljesítményüket.

Magyarországon

a Tanítanék Mozgalom kapta 2023-ban az Európai Polgár díjat.

A kitüntetést a szervezet nevében Törley Katalin vette át pénteken, Budapesten.

Lővei Andrea, az Európai Parlament kapcsolattartó irodájának vezetője köszöntőjében emlékeztetett, hogy az EP 2008-ban alapította a díjat. Hangsúlyozta, hogy a Tanítanék Mozgalom a kitüntetést az EU alapjogi chartájában lefektetett jogokért és értékekért való kiállásáért, a hazai oktatási rendszer jobbításáért végzett munkájáért, az oktatásban dolgozók helyzetének javításáért, valamint a jövő nemzedékekért való önzetlen és elkötelezett szakmai kiállásáért kapta.

A díjat átvevő Törley Katalin felszólalásában kiemelte, hogy az európai integráció alapjait olyan emberek fektették le, akik hittek az együttműködésben, egymás megértésének fontosságában, a közös építkezésben, a párbeszédben, mert tudták, hogy Európa számára nincs más vállalható alternatíva. Bizonyos országokban nemcsak a határon átnyúló együttműködést és párbeszédet kell bátorítani, de a határon belülit is – tette hozzá.

Hangot adott azon meggyőződésének, hogy csak a szabad, befogadó, esélyt teremtő, tradíciókat megtartó, de innovációra is képes oktatási rendszerek segítségével lehet biztosítani a közös európai értékek és intézmények működését. Így lehet elérni, hogy minden gyermek és fiatal megkapja az esélyt arra, hogy szabad és autonóm magyar állampolgárrá, európai polgárrá váljon – mondta.

Kijelentette, hogy a Tanítanék Mozgalmat szakmájukra, emberi és szakmai méltóságukra büszke civilek hozták létre és tartják fent.

A díj azon tízezreké, akik kiálltak a minőségi közoktatásért, egy szabad, demokratikus országért

– tette hozzá.

Törley Katalin megemlékezett az Ukrajnában és Izraelben dúló konfliktusokról, szolidaritását fejezte ki az értelmetlen agresszió és terror civil áldozati felé, illetve együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit. A béke megteremtésének egyik kulcsa az oktatás, mégpedig az együtt oktatás és együtt nevelés, a magyar társadalmi béke megteremtésének is ez a záloga – fogalmazott.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője, aki felterjesztőként és díjátadóként szólalt fel, emlékeztetett, hogy három évvel ezelőtt Iványi Gábor lelkész kapta meg a díjat, mert a legelesettebbekért küzd. A következő évben a Free SZFE diákjai, mert szabad egyetemért, szabad tanulásért küzdenek – tette hozzá.

Az idei díjazott azért küzd, hogy a tanárok szabadon taníthassanak, a diákok szabadon tanulhassanak – emelte ki.

Ezeket a díjakat a XXI. század európai Magyarországán adják át, mert olyan dolgokért kell küzdeni, amiket a XX. században már mindenki teljesen természetesnek vett – hangsúlyozta a Demokratikus Koalíció politikusa.

A Tanítanék Mozgalom nem voltak hajlandó lehajtott fejjel eltűrni

mindazt, ami ebben az országban történik. Azt akarták, hogy hagyják őket szabadon tanítani, a diákokat pedig szabadon tanulni. Inspiráló és példamutató, hogy nem kell hallgatni, hanem megszervezhetjük magunkat, mert

tettekre is szükség van, nem csak szándékra

– mondta az EP-képviselő.

Ercse Kriszta, interkulturális szakértő, oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform ügyvivő testületének tagja laudációjában kijelentette, a Tanítanék Mozgalomnak hét éve nem változott az álláspontja, az elszántsága, az elkötelezettsége és a célkitűzései.

A Tanítanék Mozgalom 2016 óta az oktatási tiltakozások emblematikus szereplőinek egyike, vitathatatlan szerepe van abban, hogy évek óta tízezrek vonulnak az utcára az oktatásért – tette hozzá.

Orsós János, a miskolci Dr. Ámbédkar Iskola alapítója arról beszélt, hogy

a társadalom kettészakadt, mert valami nincsen rendben.

A Tanítanék Mozgalom azonban az a demokratikus közeg, amire az országnak szüksége lenne – mondta.

A mozgalom ereje abban áll, hogy a társadalom minden szeletére jut ideje, energiája – méltatta a szervezetet Orsós János.

Az esemény végén Barkóczi Balázs, a DK országgyűlési képviselője pohárköszöntőjében úgy írta le az oktatás és a pedagóguspálya lényegét, mint az önmagunkért való kiállás felelősségét,

a kritikus gondolkodásra való nevelés lehetőségét.

Dobrev Klára a Facebook-oldalán osztott meg képeket a díjátadóról, ezek alább megtekinthetők:

(MTI)

Valódi Hírek