Hajmeresztő lépésre készülnek Orbánék: Itt az új rendelet, óriási változások lesznek a Balatonnál

Törölnék a strand és a kemping fogalmát is.

Készül az új építészeti törvény, amelyben külön szabályokat állapítanának meg a Balatonnal kapcsolatban is. Az új rendelkezés szerint törölnék a strand és kemping fogalmát. A Magyar Építész Kamara területrendezési tagozata ugyanakkor hangsúlyozta: ezzel

elvész a garancia a rendeltetésszerű használatra.

Jelezték azt is, nem kifejezetten tartják jó ötletnek a Balaton vízpartjának szabályozási felszabdalását, mivel a köz- és magánfunkciók egyensúlya csak akkor biztosítható, ha a vízpartot egy egységként kezelik.

Kiemelten fontosnak tartanák, ha bekerülne a törvénybe, hogy a tó körül a zöldterület aránya nem lehet kisebb a beépítésre szánt területek 10 százalékánál. Hozzátették: elhibázottnak tartják a Balaton tómedrének jogi értelemben vett csökkentésére irányuló módosítást is, de a magánfürdőházak építését sem tartják annyira jó ötletnek a tómederben.

Orbán Viktor kormánya a tervezet értelmében felhatalmazást kap arra, hogy rendeletben állapítsa meg a Balaton vízparti területeit és azok területfelhasználását rögzítő Vízparti Tervet, a vízparton alkalmazandó építési követelményeket, a kikötők létesítési feltételeit, sőt a kormány szabhatja meg a csónakkikötőt érintő természetvédelmi hozzájárulás követelményeit (is).

A Népszava beszámolójában arról írt, az építészeti törvényjavaslatot a múlt héten bocsátotta „társadalmi egyeztetésre” a tárca, amely csütörtökön már le is zárul. Jelezték, amennyiben még az őszi ülésszakban a törvényt elfogadja a parlament, akkor több lépcsőben 2024. és 2027. július 1. között

hatályba is lép.

Valódi Hírek