Óriási pácba került Orbánék embere: Súlyos bűncselekmények miatt nyomoz a rendőrség

Forró a talaj Nagy János talpa alatt.

A hatóságok különösen jelentős értékre elkövetett pénzmosás miatt rendeltek el nyomozást. Az ügynek pedig köze van ahhoz a büntetőperhez, amelyben Nagy János, az Agrárminisztérium volt helyettes államtitkára több milliárd forintos hűtlen kezelés vádjával áll bíróság előtt – hívta fel a figyelmet a hvg.hu.

„Folyamatban van a büntetőeljárás, de a nyomozás érdekére tekintettel nem áll módunkban tájékoztatást adni”

– közölte a lap érdeklődésére a rendőrség.

Mint írták, egy olyan pénzmosási ügy nyomozásának állásáról érdeklődtek, amely összefügg azzal a 2,2 milliárd forintos hűtlen kezeléses üggyel, amelynek

fő vádlottja Nagy János, az agrártárca volt helyettes államtitkára.

Jelenleg azt lehet tudni, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán különösen jelentős értékre elkövetett pénzmosás miatt folyik nyomozás az ügyben. Jelezték, tekintve hogy Büntető törvénykönyv sávos összeghatárokat jelöl meg elkövetési értékhatárként, biztos, hogy

500 millió forint feletti összeggel kapcsolatosan elkövetett pénzmosásról van szó.

A rendőrség a „nyomozás érdekére hivatkozva” nem adott további tájékoztatást a konkrét összegre, valamint a további gyanúsítottakra vonatkozóan. Viszont sikerült elérniük a pénzmosással gyanúsított volt helyettes államtitkár ügyvédjét, akitől az október 9-én kapott válaszból arra következtettek, hogy egyelőre továbbra sincs gyanúsítottja az ügynek, vagy ha van is, az nem Nagy János.

„Nincs olyan pénzmosás miatt folyamatban lévő eljárás, amelyben Dr. Nagy János érintett lenne”

– közölte Csóka Velmira ügyvéd.

Ugyanakkor rámutattak, a két ügy, – tehát a már bíróságon tárgyalt hűtlen kezeléses büntetőeljárás és a még nyomozati szakban lévő pénzmosási fiaskó – biztosan összefügg, csak az utóbbi ügyet a vádirat benyújtása előtt elkülönítették az előzőtől. Mindez pedig abból a válaszból derült ki, amelyet a közelmúltban Polt Péter legfőbb ügyész adott Hadházy Ákos írásbeli kérdésére.

Hadházy Ákos azzal kapcsolatban érdeklődött, hogy „felmerült-e olyan adat a nyomozás során, hogy egy korábbi, hivatali visszaéléssel és hűtlen kezeléssel vádolt helyettes államtitkár a jogtalanul megszerzett pénz egy részét külföldi bankszámlára utalva vagy más módon felettesének juttatta?”

Polt Péter semmit sem árult el a külföldi bankszámláról vagy a pénz címzettjéről, viszont válaszában

a legfőbb ügyész nem cáfolta, hogy a két ügy összefügg,

de a hűtlen kezeléses ügyről leválasztották a pénzmosási ügyet, és ebben október 3-ig még nem hallgattak ki gyanúsítottat.

Nagy János volt helyettes államtitkár az idén tavasszal indult büntetőügy vádirata szerint 2,2 milliárd forint értékben utasította felesleges szerződések megkötésére az agrártárca alá tartozó Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft.-t.

A vád szerint Nagy János az ügy másodrendű vádlottját, a cég ügyvezetőjét arra utasította, hogy kössön

– visszadátumozott (!) – szerződéseket két ügyvédi irodával 500 millió, illetve 1,7 milliárd forint értékben.

Az ügyészség közölte: olyan feladatokra fizették ki ezeket az összegeket, amelyre nem volt semmi szükség. A bíróság előtt Nagy János tagadta a bűnösségét.

Emlékeztettek, egy másik korrupciós ügy miatt Nagy Jánost három éve menesztették posztjáról, az ügyészség hivatali vesztegetéssel és közokirat-hamisítással vádolja. Ebben az ügyben a vád szerint egy 830 millió forintos beruházás támogatásáért ígértek öt százalékos tulajdonrészt a volt helyettes államtitkárnak, amit Nagy János szintén tagadott.

Valódi Hírek