Itt a vége: Lebuktatták Pintért és Gulyást – bírósági per lesz abból, amit a két miniszter stikában tett

A Civil Közoktatási Platform jogi lépésekre készül.

Miközben a Miniszterelnökség jogsértéséről készítettek elő sajtóanyagokat, újabb belügyminisztériumi jogsértésről szereztek tudomást – ismertette a Civil Közoktatási Platform lapunkhoz eljuttatott pénteki közleményében.

Mint írták, idén még nem fordult elő, hogy a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium törvényjavaslatot nem bocsátott társadalmi vitára. A pénteken benyújtott, „A köznevelés területén alkalmazandó diszkriminációellenes intézkedésekről” szóló törvényjavaslat esetében azonban visszatért ez a korábbi gyakorlat – emelték ki.

Már többször beszámoltak róla, hogy a tárca nem tartotta be a jogszabályok társadalmi egyeztetésével kapcsolatos előírásokat, és nem hozta nyilvánosságra egy-egy törvényről, rendeletről folytatott társadalmi vita összefoglalását.

Ezúttal a Miniszterelnökség követte el ezt a jogsértést

– mutattak rá.

Már a parlament előtt az a „salátatörvény” (több javaslatot tartalmazó törvénytervezet – a szerk.), amelyet nyáron bocsátottak vitára. Mivel ebben a törvényben szerepel a szakszervezeti tagdíj levonásának megszüntetése, a társadalmi viták személyes részvétel nélküli megszervezésének lehetősége, valamint az ingyenes jogosítvány lehetősége a tanulók részére, sokan nyilvánítottak róla véleményt – részletezték a közleményben.

A Civil Közoktatási Platform által beküldött hozzászólás itt olvasható.

A törvényjavaslatok társadalmi vitájának összefoglalását a parlamentbe történő benyújtást követő 15 napon belül kellene közzétenni.

Ez a határidő már lejárt, a közzététel azonban nem történt meg

– írták.

Mivel a jogszabály szerint a társadalmi vitákért a jogszabályokat benyújtó minisztérium vezetője személyes felelősséggel tartozik,

a Civil Közoktatási Platform jogi lépéseket kíván tenni az ügyben

– szögezték le.

Valódi Hírek