Történelmi pert bukott a magyar állam a strasbourgi bíróságon: Súlyos milliókat kell perkálniuk Orbánéknak

Csúnyán elbántak pár éve egy pakisztáni férfival.

A strasbourgi bíróság friss ítélete szerint a hatóság sem úszhat meg büntetlenül egyetlen bántalmazást sem, így a magyar rendőrök által összevert pakisztáni menedékkérő ügyében kártérítést kell fizetnie az államnak – közölte csütörtökön a Helsinki Bizottság a weboldalán.

Khurram Shahzadot – akit a Magyar Helsinki Bizottság képviselt – még 2016-ban kényszerítette vissza a magyar hatóság Szerbiába. A pakisztáni férfi a bizottság segítségével az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult, a pert pedig 2021-ben megnyerte.

A bíróság szerint a hatóságok eljárás nélkül, automatikusan, ráadásul jogorvoslati lehetőség nélkül Szerbiába kényszerítenek embereket, ezzel pedig

a magyar állam megsérti a kollektív kiutasítás tilalmát.

Emellett a pakisztáni férfinak más panaszát is befogadta a strasbourgi bíróság: Shahzadot még 2017-ben bántalmazták azok a rendőrök, akik átkísérték őt és más külföldieket a kerítés túloldalára. A nyomozó ügyészség nem kereste a tetteseket, pedig több bizonyíték is rendelkezésre állt.

Egy felvétel például a feljelentés után látott napvilágot, ráadásul a bántalmazás után egy fotó is alátámasztotta, hogy megverték a férfit.

A Magyar Helsinki Bizottság korábban már leszögezte: maga a kínzás is sérti az emberi jogokat, valamint az is, ha az állam nem tesz meg mindent a hasonló ügyek kivizsgálásáért. Márpedig Shahzad ügyében az ügyészség még az elvárható nyomozati cselekményeket sem végezte el.

Az EJEB továbbá kimondta, hogy a magyar rendőrök bántalmazták a férfit. Az államnak végül 20 ezer eurós kártérítést kell fizetnie a férfinak.

„Khurram kálváriája ezzel az ítélettel véget ért, de a mi munkánk folytatódik. Továbbra is segítséget fogunk nyújtani a menekülőknek, a hatósági erőszak áldozatainak,

a jogállami működés hiányát saját bőrükön is elszenvedőknek”

– fogalmazott az ügyön dolgozó Léderer András, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa.

„Az ítélet azt is visszaigazolja, hogy a menedékkérőket és külföldieket Magyarországon is megilleti a tisztességes eljárás a bántalmazások kivizsgálására és a bűnösök felelősségre vonására.

Bízunk benne, hogy a hazai nyomozó hatóságok a mai strasbourgi ítéletnek megfelelően értelmezik majd kötelezettségeiket, amikor hasonló panaszok kivizsgálása lesz a feladat. Sajnos, bőven lesz lehetőségük a korrekcióra: csak az elmúlt héten 4766 visszakényszerítés történt”

– mondta Pohárnok Barbara, Shahzad jogi képviselője.

Valódi Hírek