Itt a nagy hátraarc: Orbánék januártól visszahozzák a régi rendszert

Feloldják a korlátozást.

Fontos bejelentést tett Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Portfolio Energy Investment Forum 2023 konferenciáján – írta meg az eseményt szervező gazdasági lap.

Január elsejétől a kormány feloldja a háztartási méretű kiserőművek telepítésének tilalmát.

Tehát újra lehet napelemeket telepíteni. Árnyalja az örömhírt, hogy egyelőre ez csak az ország 93 százalékára lesz igaz, mert az ország 7 százalékán a hálózatfejlesztések még nem tartanak ott, hogy a növekvő betáplálási igényt el tudják látni.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az Orbán-kormány pár hete bejelentette: 2024 januárjától nemcsak a jövő januártól telepített lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is áthelyezik a havi elszámolási rendszerbe.

A döntés hatalmas felháborodást váltott ki, többek között azért, mert az eddigi éves elszámolással a lakossági ügyfelek a megtermelt áramot az év bármely szakában használhatták, az intézkedés után azonban havi különbözetet kell fizetniük. A kormány végül visszavonulót fújt, és ezt most a miniszter újra megerősítette.

Úgy döntöttük, hogy az éves szaldóelszámolást fenntartjuk tíz évig a telepítés kezdetétől számítva

– jelentette be Lantos Csaba, aki elárulta, hogy nettó 5 forint körüli átvételi árakra számíthatnak a napelemesek.

Fontos újítás, hogy a napelemes családok a kereslet függvényében akár kedvezőbb feltételekkel is leszerződhetnek az áram átadására, tehát jobb megtérülésre is lehetőségük van, miközben az átlagfogyasztásig változatlanul rezsicsökkentett áron jutnak az energiahordozóhoz. Fontos bejelentés az is, hogy a hatályos rendelkezések szerint a hálózatba táplált villamos energia után nem számolnak fel rendszerhasználati díjat a napelemes termelőknek.

Valódi Hírek