Kilenc éve nem látott fordulat: Az ukránok behatoltak az oroszok által 2014-ben bekebelezett félszigetre

Ukrajna ritkán hoz nyilvánosságra ehhez hasonló hadműveleteket.

Az ukrán különleges erők 16 fős egysége partra szállt

az Oroszország által még 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten, ahol támadást hajtottak végre, majd visszavonultak – tudatta az ukrán hírszerzés szerdán.

Az orosz védelmi minisztérium azonban közölte, hogy az ukrán csapatok az éjszakai órákban motorcsónakkal és három jet-skivel próbáltak meg bejutni a Krímbe. A minisztérium szerint megakadályozták az akciót.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ugyanakkor azt állította, hogy elfogtak egy ukrán férfit, aki azt vallotta, képeket és videókat akartak készíteni a csoport tagjairól az ukrán zászlóval Krím területén. Az ukrán hírszerzés nem kommentálta az FSZB állításait.

A partraszállásról egy videó is felkerült a netre:

Egy nappal korábban az orosz támadások következtében Ukrajna-szerte egy civil vesztette életét és 24 sérült meg, többségük a dél-ukrajnai Herszon megyében – derül ki az Ukrajinszka Pravda helyi kormányzói hivatalok jelentéseiből.

Közben Herszon városát még reggel is ágyúzták az orosz erők, míg Beriszlav térségére legalább tíz bombát dobtak. A károk mértékéről és esetleges áldozatokról még nem jelentettek.

(MTI/TASZSZ)

Valódi Hírek