Itt a javaslat: Akár be is zárhatnak a szabálytalan magyarországi akkumulátorgyárak, ha ez megvalósul

Vajon meglépi ezt az EU?

Az akkumulátorgyárak elleni védelem céljából az Európai Bizottságnál az Európai Környezetvédelmi Hatóság létrehozását kezdeményezi Donáth Anna.

A Momentum uniós képviselőjének elképzelése szerint ez egy olyan, erős jogkörökkel rendelkező hatóság lenne, amely

a környezetszennyező cégeket, gyárakat ellenőrizheti, büntetheti és indokolt esetben be is zárathatja.

Donáth szerint ugyanis védelemre van szükségünk a Magyarországot elárasztó akkumulátorgyárakkal szemben.

A magyar hatóságokat a kormány szándékosan legyengítette, és láthatóan nem képesek betartatni az akkugyárakkal a hatályos környezetvédelmi szabályokat.

A néhánymilliós bírságokat ezek a gigacégek nevetve kifizetik, miközben a feltárt szabálytalanságok csak a jéghegy csúcsát kapargatják.

„Ezért történhettek mérgezések, balesetek, sőt, halálesetek a magyarországi akkugyárakban az elmúlt években. Ezért fordulhatott elő olyan, hogy a gödi Samsung-gyár területén betemették a talajvízszennyezés ellenőrzésére fúrt monitoring kutat. Vagy olyan, amikor az üzem szabályos működését vizsgáló ellenőrök lettek rosszul a mérgező gázoktól Bátonyterenyén.

A kormány több mint negyven akkugyárral számol az évtized végéig, és százmilliárdokat költ a zsákutcás akkunagyhatalom víziójára. Muszáj cselekednünk, hogy megvédjük magunkat, a földünket, vizünket, levegőnket az akkumulátorgyárak mérgezésétől.

Ezért kezdtem el azon dolgozni, hogy minél előbb jöjjön létre egy Európai Környezetvédelmi Hatóság. Erős, európai szintű jogkörökkel. Mert ha a magyar kormányra nem számíthatnak a magyarok, Európa akkor is képes megvédeni őket.”

– írta bejegyzésében a momentumos politikus.

Valódi Hírek