Elképesztően cinikusan vágott vissza az államtitkár Vadai Ágnesnek, csak épp a kérdésre nem válaszolt

Mellébeszélni nagyon tudnak.

Pár hete megírtuk, hogy Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője egy chicagói rendezvényre utazott volna, de nem kapott diplomatavízumot, ugyanis nem utazhat be az Amerikai Egyesült Államokba.

Washington törvényei értelmében ugyanis diplomatavízumot csak külföldi kormánytisztviselők számára adhatnak ki, olyan magánszemélyek számára pedig nem, akiket nem alkalmaznak vagy fizetnek hivatalos kormányzati minőségben való szolgálatra, függetlenül a bemutatott útlevél típusától. A nagykövetség korábban már figyelmeztette Orbán Viktor kormányát, hogy egyre gyakrabban állnak elő a magyar kabinet által kiadott diplomata útlevéllel olyan vízumkérelmezők, akikkel kapcsolatban semmi nem utal arra, hogy a magyar kormányzatban fontos pozíciót töltenek be.

Az ügy kapcsán Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő kérdéseket tett fel a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak. Az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi, hogy hányan kaptak eddig ilyen útlevelet.

Konkrét választ – természetesen – nem kapott.

Az atv.hu által ismertetett válaszában Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára annyit árult csak el, hogy a diplomata-útlevél kiállítását Szijjártó nem javasolja, hanem jóváhagyja és szerinte abban nincs semmi különös, hogy olyan személyeknek is van ilyen dokumentumok, akik nem diplomaták. Majd Vadainak üzent: „Ön sem diplomata, mégis van diplomata-útlevele.” Ezzel persze azt akarta sugallni, hogy a DK frakcióvezető-helyettesének sincs több jogosultsága erre az iratra, mint Szöllősinek.

Azt már nem tette hozzá, hogy miközben Orbán kedvenc lapjának főszerkesztője teljesen civil, és semmilyen hivatalos megbízása nincs, addig Vadai Ágnes a Parlament Külügyi Bizottságának tagja, és ebben a minőségben jár neki a diplomata útlevél.

Valódi Hírek