Áll a bál: 46 szervezet ment neki a Fidesz-kormánynak Orbánék botrányos rendelete miatt

Itt az újabb csavar.

Egy újabb kiegészítés érkezik a már egyszer módosított kormányrendelethez, amely alapján az Orbán-kormány mentesítheti a környezetszennyező cégeket a büntetések alól. Ugyan azt mondják, a Dunaferrt akarják „megmenteni”, egyelőre se a kohászat, se a cég neve nem szerepel a szövegben – hívta fel a figyelmet a Népszava.

Mint megírtuk, egy Magyar Közlönyben megjelent friss kormányrendelet értelmében, Orbán Viktorék arról határoztak, hogy innentől kezdve már nem büntetik meg a szabálysértést elkövető akkumulátoripari üzemeket, – amelyre egyébként számos példa volt a közelmúltban –, hanem helyette inkább szerződést fognak kötni velük. Az üggyel kapcsolatban a Párbeszéd közölte, az Európai Bizottsághoz fognak fordulni, az LMP pedig bejelentette, az Alkotmánybíróságon támadják meg az Orbán-kormány rendeletét.

A tiltakozások hatására azonnal visszavonulót fújt a kormány – legalábbis úgy tűnt. A Lantos Csaba vezette Energiaügyi Minisztérium közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban.

„A kormány szándékai szerint ez a szabály csak működő kohászati üzemekre alkalmazható.

Akkumulátorgyárakra nem.

Az ezzel kapcsolatos pontosítás a következő héten a Magyar Közlönyben megjelenik”

– közölte a tárca.

Néhány nap leforgása alatt mintegy 46 civil szervezet és 5500 magánszemély írta alá azt az Orbán Viktornak címzett nyílt levelet, amelyben arra kérik a miniszterelnököt, hogy

„konkrét lépéseken keresztül erősítse meg az állami környezetvédelmet”.

A nyílt levelet megfogalmazók – a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Humusz Szövetség, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, a Reflex Környezetvédő Egyesület – jelezték, a vitatott rendelet újra ráirányította a figyelmet arra, milyen kockázatokat rejt a környezetvédelemért felelős intézményrendszer gyengítése.

A környezetvédelmi szakértők rámutattak, a kabinet az akkumulátorgyáraknak akart kedvezni ezzel a rendelettel, ám a kormány ezt cáfolta. Állításuk szerint „pontatlanság történt”, valójában csak a kohászatra vonatkozna a rendelet. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint konkrétan a Dunaferre gondoltak. Ám

a rendelet későbbi „pontosításában” sincsen szó kohászatról, sem pedig a Duanferr-ről.

A rendeletben pusztán annyi változás történt, hogy a mentességet adó szerződésről nem a zöldhatóság, hanem a miniszter dönt – vagyis Gulyás Gergely.

Az Energiaügyi Minisztérium pénteken a lapnak azt állította, a rendelet csak a már működő kohászati gyárakra vonatkozik, ugyanakkor megjegyezték, az erről szóló miniszteri utasítás is hamarosan megjelenik. Tehát várhatóan

egy újabb kiegészítés jön majd az egyszer már „pontosított” a rendelethez.

A nyílt levelet megfogalmazó szervezetek hangsúlyozták: leszögezik, tisztában vannak azzal, hogy Magyarországnak szüksége van munkahelyekre, kiegyensúlyozott gazdaságra és iparfejlesztésre is, de nem azon az áron, hogy az ország jelenlegi és jövőbeni állampolgárainak egészsége és élhető környezete kerül veszélybe. Így arra szólították fel a miniszterelnököt, „teremtse meg az egységes és hatékony környezetügyi ágazati irányítás jogszabályi és szervezeti feltételeit,

legyen a környezetügynek önálló képviselete a kormányban”.

A lap emlékeztetett, a környezetvédelem ma az Energiaügyi Minisztérium hatásköre alá tartozik, helyettes-államtitkári szinten. Ezért pedig megkeresték az ügyben Keszthelyi Nikolettát, környezetvédelemért felelős helyettes államtitkárt, viszont ő nem kívánt nyilatkozni.

Valódi Hírek