Itt az újabb botrány: Az egész EU felfigyelt az Orbán-kormány döbbenetes lépésére (+videó)

Egyedül Magyarország teszi ezt.

Úgy tűnik, Orbán Viktor kormánya minden napra tartogat egy kínos diplomáciai botrányt. Most a fehérorosz BelTa hírügynökségre hivatkozva az ukrán sajtó arról számolt be, hogy Aljakszandr Lukasenka belarusz elnöknek csütörtökön átadta megbízólevelét Magyarország új minszki nagykövete, Bencsik Zita Ilona.

A Népszava arról írt, hogy az ukrán hírportálok és a Nexta belarusz ellenzéki Telegram-csatorna egyaránt kiemelték, hogy az Európai Unió által el nem ismert 2020-as választások óta

Magyarország az első uniós ország, amely új minszki nagykövetet küldött ki.

Felhívták rá a figyelmet, hogy a megbízólevél átadása Lukasenka államfővé választásának törvényesként való elismerését jelenti, miközben az Európai Unió nem fogadja el törvényesnek a három évvel ezelőtti választások eredményét.

A korábban chicagói főkonzulként tevékenykedő magyar diplomata megbízólevelét átvéve Aljakszandr Lukasenka kijelentette:

Magyarország Belarusz régi és megbízható barátja,

akivel a kapcsolatok, miután kiállták az idők próbáját, „pragmatikus és kölcsönösen tiszteletteljes alapokon nyugszanak”.

„Készek vagyunk folytatni a párbeszédet Magyarországgal annak érdekében, hogy a térségben a feszültségek de-eszkalálódjanak…”

– hangoztatta a fehérorosz diktátor.

Az eseményen Magyarország mellett további tíz ország – Kazahsztán, Egyiptom, Zimbabwe, Egyenlítői-Guinea, Angola, Uganda, Kambodzsa, Fülöp-szigetek, Jordánia és Kolumbia – nagykövete adta át megbízólevelét.

Az Ukrajinszka Pravda beszámolójában azt írta, az Orbán-kormány a kevesek egyike Nyugaton, amelyek hivatalos kapcsolatban állnak Lukasenka rezsimével. A német közszolgálati Deutsche Welle által megkérdezett szakértők jelezték:

Belarusz és az Európai Unió kapcsolatai a mélyponton vannak.

Hozzátették: számos EU-tagállam minszki nagykövetségén csökkentették a személyzetet, nagykövetek helyett ideiglenes ügyvivők dolgoznak, miután a lejáró nagykövetek helyett nem küldenek újat.

Kiemelték, egyedül Magyarország részéről valósultak meg magas szintű találkozók a Lukasenka-rezsimmel. Szijjártó Péter külgazdasági külügyminiszter idén februárban tett hivatalos látogatást Minszkben. Az Európai Parlament ezért külön határozatban ítélte el a magyar külügyminisztert, egyúttal Lukasenka diktatúráját saját népe brutális elnyomása és az orosz-ukrán háborúban való bűnrészessége miatt.

Videó:

https://www.youtube.com/watch?v=Fza5j4-5BcM&t=1s

Valódi Hírek