Dobrev Klára: A haza vigyáz a polgáraira! Ezt vállalják a szociáldemokraták

Dobrev Klára bemutatta szociáldemokrata programajánlatát.

A következő hónapok vitákkal, beszélgetésekkel fognak telni: át kell tekinteni, mire van szükség ahhoz, hogy az országban minden tisztességesen működjön – fogalmazott Dobrev Klára pénteken Budapesten az árnyékkormány programajánlatának bemutatóján.

Emlékeztetett: az elmúlt évben több tucat szakértővel dolgoztak azon,

hogy az országnak alternatívát tudjanak mutatni.

Miközben a lakosság jelentős része azon gondolkozik, hogyan gazdálkodjon a hónapban, Orbán Viktor veje luxusklubot nyit. Miközben százezrek – közöttük rengeteg fiatal – elhagyta az országot, a miniszterelnök olimpiáról álmodik – részletezte a DK árnyék-miniszterelnöke, rámutatva, hogy a valóság és jelenlegi kormány elképzelései távol állnak egymástól.

A gazdagok gazdagabbak, a szegények szegényebbek lettek – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy a hétköznapoktól való félelem jelen van a mindennapokban.

Meglátása szerint az Európai Unió intézményei, valamint a demokratikus országok felvették a kesztyűt: küzdenek az ellen, hogy a világ sorsát a leghatalmasabb milliárdosok és cégeik határozzák meg. Ebben az európai szociáldemokratáknak nagyon fontos szerepük van – jegyezte meg.

Ugyanakkor Orbán szembemegy ezzel a folyamattal, a tőke uralmát erősíti, az elmúlt 13 évben pedig felépítette a saját oligarchaelitjét. Eközben az átlagembereket kizsigerelve rendezte át az ország vagyonát, rengeteg pénzhez juttatta milliárdos barátait – részletezte a helyzetet Dobrev.

A DK nem egyszerűen a kormányváltáson gondolkozik: Orbánék rezsimjét akarják leváltani és erről szól az árnyékkormány programja – hangsúlyozta.

A XXI. században erős, hatékony állam nélkül nem működhet jól a rendszer.

Az állam nem vonulhat ki a legfontosabb területekről

– napjainkra egy gyenge és felelőtlen államot láthatunk Magyarországon, elég például a szociális rendszerre és az oktatásra gondolni – mutatott rá az árnyék-miniszterelnök.

Mint mondta, adóbeszedésben és lopásban az Orbán-kormány jól teljesít, ám a szociáldemokraták máshogy képzelik el a rendszert. A befizetett adóért ugyanis jogos elvárás az emberektől például a minőségi ellátás és oktatás. A kormányzópárt egyéni ízlése alapján nem dönthet arról, hogy kinek mi jár az országban – fogalmazott a DK politikusa.

Nem fordulhat elő, hogy a kormány bármely kérdésben úgy határoz, nem hallgatja meg az érintetteket – szögezte le. Dobrevék szerint

a haza vigyáz a polgáraira, ezt vállalják a szociáldemokraták is.

Mint említette, a következő hónapok rengeteg beszélgetéssel fognak telni. Az egészségügy kapcsán kifejtette: a romló állami ellátás miatt az emberek rákényszerülnek a magánegészségügyi ellátásra, de ezt nem mindenki pénztárcája engedheti meg. Háztartásonként 300 ezer forintot költenek évente a magyarok magánegészségügyi ellátásra – sokan pénzszűke miatt halnak bele olyan betegségekbe, amelyek gyógyíthatóak – mutatott rá.

Dobrev Klára hangsúlyozta: át kell alakítani az egészségügy szerkezetét –

mindenkinek az ország minden pontján biztosítani kell a minőségi ellátást.

Az oktatásról az árnyék-miniszterelnök kifejtette: súlyos tízezreket kell fizetni a magánoktatásért, az alacsony bérek miatt óriási a pedagógushiány. A minőségi oktatás sok pénzbe kerül, ám ezzel sem lehet minden problémát megoldani. Rohamosan változik a világ, a gyermekeinket fel kell készíteni; nem csupán a versenyképesség miatt, hanem a bizonytalanság, a szorongás elkerüléséért is – részletezte a politikus.

Kiemelte:

az állam felelőssége, hogy mindenki számára biztosítsa az emberhez méltó életet

– ez pedig nem a túlélésig terjed az árnyék-miniszterelnök szerint.

A kultúrával kapcsolatban elmondta, az államnak csupán 3 feladata van. Mindenekelőtt nem szólhat bele a kultúrába. Másrészt támogatnia kell, nem szolgáltathatja ki mások érdekeinek. Mindemellett pedig a kormány feladata, hogy mindenki számára biztosítsa a kultúra elérését – fejtette ki.

Dobrev az adózásról is szót ejtett. Mint mondta, a bérből és fizetésből élők, a nyugdíjasok fizetik az Európa-rekorder hazai inflációt, miközben a milliárdosoknak csöppnyi az adóterhük. Az árnyékkormány, a szociáldemokraták ennek a gyökeres ellentétét képzelik el:

a tőke gátlástalan kiszolgálásának véget vetnének.

Megosztotta: a magyarok a heti munkaidőt tekintve az elsők között állnak, rengeteget dolgoznak, Magyarországon ezt mégsem becsülik meg. Az árnyékkormány azonban a munkások megbecsülésén dolgozna. A bérekkel kapcsolatban elmondta: nem szabadna a túlélésről szólnia, a jövedelem ugyanis a záloga annak, hogy az egyén ne legyen kiszolgáltatott.

Hangsúlyozta: kizárólag olyan vállalatokat szabad beengedni az országba, amelyek tisztességes béreket és munkakörülményeket biztosítanak, vigyáznak a környezetre, az alkalmazás a magyar dolgozókat részesítik előnyben, és folyamatosan tárgyalnak a szakszervezetekkel. A szociáldemokrata kormány mindig a dolgozók oldalán áll – szögezte le.

A nyugdíjakról sem feledkezik meg az árnyékkormány: Dobrev kiemelte, hogy a járandóság

megbecsülés mindazoknak, akik egy életet eltöltöttek munkával és adófizetéssel.

Mint mondta, az árnyékkormány helyreállítaná a nyugdíjra vonatkozó alkotmányos jogot, a vegyes indexálást. Ugyanakkor partnerséget nyújtanának az időseknek – kiemelte, hogy

a nyugdíjkorrekcióval való trükközésnek véget vetnének,

hiszen ha az ország gazdagodik, akkor a nyugdíjas állampolgárának is hasonlóan kell éreznie.

A környezetvédelmi, klímavédelmi politikával kapcsolódóan rámutatott: csak olyan zöldpolitika létezik, amely minden állampolgárára odafigyel.

Mindemellett hangsúlyozta: nyilvános lobbitevékenységre van szükség, szigorú összeférhetetlenségi szabályokat kell alkalmazni, az átláthatóság pedig elengedhetetlen. Az árnyékkormány programja kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az állampolgároknak több beleszólásuk legyen a döntési folyamatokba – osztotta meg a DK politikusa.

Mint mondta, Európa centrumához kell tartoznunk, erős szövetségeket kell kötnünk. Magyarország jövője, hogy a lakosság lehetőséget kapjon a beleszólásba, így garantálható többek között a biztonság. Az árnyékkormány ezekre törekszik: rengeteg munka mellett az elkövetkezendő hónapokban bemutatják ötleteiket, jogszabályokra vonatkozó terveiket.

Országszerte 13 helyszínen ismertetik az árnyékkormány terveit többféle témakörben – a programokon Dobrev Klára is részt fog venni. Ezzel párhuzamosan az árnyékkormány tagjai több mint 100 különböző programon fognak részt venni: például beszélgetéseket kezdeményeznek napjaink legégetőbb problémáiról, a szükséges intézkedésekről. Mindemellett a DK aktivistái utcai pultoknál várják az érdeklődőket, akik kifejthetik véleményüket – tájékoztatott az árnyék-miniszterelnök.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek