Vészcsengőre tenyereltek a pszichiáterek: Létszámhiány miatt akár be is zárhatják a legnagyobb fővárosi kórház egyik osztályát

Kiakadtak a szakemberek.

Akkora a dolgozói létszámhiány a János Kórház pszichiátriáján, hogy még a bezárás lehetősége is felmerült – értesült az ATV Híradó. Ugyanakkor a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke közölte, a kormány nem engedheti meg, hogy egy ilyen jelentőségű intézmény bezárja bármelyik osztályát. Az intézmény közleményében állította:

„Az osztály működését nem fenyegeti veszély”.

„ha nem kapnak szakképzett ápolókat, akkor sajnos bezárják az osztályukat!”

– írta – az azóta eltávolított – segélykérő bejegyzésében a Szent János Kórház pszichiátriájának egyik munkatársa.

A csatorna információi szerint a János Kórház pszichiátriáját öt szakápoló is elhagyta a közelmúltban. A Magyar Pszichiátriai Társaság rámutatott, a pszichiátriában az ápolóhiány háromszor nagyobb az átlagosnál.

„Nem hiszem, hogy ezt elengedné a kormányzat, tehát a János Kórház ennél nagyobb presztízsű,

nagy betegellátó, nagy területet ellátó pszichiátriai osztályként működik”

– mondta az üggyel kapcsolatban Szekeres György, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, hozzátéve, „a létszámhiány sosem jó, de vannak időszakok, amikor még romlik a helyzet”.

„A csapból is ez folyik, hogy a Covid alatt és már előtt is milyen rettenetes mértékben elterjedtek a szorongásos zavarok, hangulatzavarok, különböző szerhasználati zavarok”

– jelezte Szekeres György. Mentális betegséggel Magyarországon ma több millió ember érintett. A János kórház álláshirdetéseit böngészve az látható, hogy minden fekvőbeteg ellátó osztályra keresnek ápolókat, a pszichiátriára külön hirdetésben toboroznak szakápolót – tette hozzá.

Sajtóhírek szerint

fegyelmi eljárás folyik azok ellen, akik a nyilvánossághoz fordultak.

A csatorna kereste az intézményt, hogy jelezték-e a kórház-igazgatóság vagy a minisztérium felé a problémát. Arról is érdeklődtek, hány ápolót és orvost keresnek, valamint arról, igazak-e az értesülések, miszerint egyes munkatársak ellen fegyelmi vizsgálat folyik, mert nyilvános posztokban kértek segítséget a létszámhiány miatt. Azt is szerették volna megtudni, megtörténhet-e, hogy bezárják az osztályt.

A kórház azt írta: az osztályról három szakápoló távozik, de ez a működést nem lehetetleníti el,

orvosból pedig nincs hiány.

Közleményükben hozzátették: az osztály bezárásának terve nincs napirenden, fegyelmit pedig senki ellen sem indítottak.

(Címlapkép: illusztráció)

Valódi Hírek