Dávid Ferenc: Svédcsavar

Vélemény.

„Ha egy állami iskolában, egy állami iskolarendszerben tanítják azt, amit abban a filmben látunk Magyarországról, akkor az egy olyan dolog, ami a problémát az állami politika, a nemzetközi politika rangjára emeli, és ezt mi nem fogjuk elfogadni. Ebből következik az a kérdés is, hogy vajon sürget-e bennünket bármi Svédország NATO-tagsága esetében. Egyetlen ilyen körülményt sem látok. Svédország biztonságát semmi sem fenyegeti. Semmi sem fenyegeti! Semmilyen olyan katonai kapcsolatunk nincs Svédországgal, amitől nekünk tartanunk kellene. A Gripenek megtartása egy érdekes kérdés, de az a helyzet, hogy legalább tíz másik ajánlat van az asztalon. Nehogy már az egy szempont legyen egy politikai döntésében Magyarországnak, hogy kitől vásárol valamit! Ne vicceljünk!” (részlet Orbán Viktor parlamenti felszólalásából)

  • Korábbi híradásokból tudjuk, hogy katonai együttműködés és védelmi együttműködési kontraktus van hatályban Svédország és az Egyesült Államok között. A Stockholmban és Washingtonban 2005-ben aláírt svéd–amerikai együttműködési megállapodás a Svédországban gyakorlatozó amerikai katonák tartózkodásának jogszabályi hátterét biztosítja, illetve a NATO-tagságnál is szorosabb együttműködést tesz lehetővé a felek között. A NATO-tagállamok közül és a kétoldalú kapcsolatokat tekintve is az Egyesült Államok Svédország legfontosabb biztonsági és védelmi partnere. Ebből az következik, hogy Svédország nem marad védtelen, még akkor sem, ha Magyarország meggátolja NATO csatlakozásukat. Svédország tehát de facto tagja a védelmi szövetségnek, de jure még – Orbánék kekeckedése miatt – nem.
  • Ugyan a kétoldalú exkluzív szerződés védelmet nyújt Svédország számára, de nem garantálja a transzatlanti közösség békéjét és biztonságát. Ezért indokolt és halaszthatatlan a gazdaságilag fejlett, katonailag erős skandináv ország teljes jogú taggá válása. Elfogadhatatlan megnyilvánulás Orbántól, hogy egyes szám első személyben állítja: „Egyetlen ilyen körülményt sem látok. Svédország biztonságát semmi sem fenyegeti. Semmi sem fenyegeti.” Eddig úgy tudtuk, hogy a Fidesz-KDNP frakció csuklóztatja a derék északiakat, most kiderült, hogy a Nemzet Hadvezére személy szerint (és kormányfőként) nem pártolja a svédek NATO- tagságát.
  • A Gripen repülőgépekre vonatkozó miniszterelnöki megjegyzés is érdekes. A közeli múltban tapasztalhattuk, hogy a fejlett autóiparral rendelkező országokban milyen hatalmas zavart keltett a – Távol-Keletről származó – ritka fémek, és számítástechnikai alkatrészek behozatalának akadozása. Ha ez a gépkocsi gyártásnál ekkora galibát okozott, akkor nem kell nagy képzelő erő ahhoz, hogy megértsük: mit jelenthet ez a Magyar Honvédség által üzemeltetett Gripenek esetében. Más repülőgéptípus beszerzése a meglevő Gripenek mellé – az ezzel járó logisztikai teher és interoperabilitási (együttműködő képességi) kihívások miatt – nem lenne bölcs dolog. Sajnálatos, hogy a kormányfő és huszárkapitánya (Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter) ezzel a körülménnyel nem számol.

Hogy tíz másik ajánlat is hever az asztalon? Ezt készséggel elhiszem a kormányfőnek. Gondolom az orosz SZU és MIG típusú repülőgépek is szerepelnek a kínálati listán, mivel azokat is el kell adni valakinek.

Esetleg nekünk? Na, ne vicceljünk, Miniszterelnök Úr!

Dr. Dávid Ferenc

Valódi Hírek