Tovább dagad a botrány: Kitiltották az embereket az alsózsolcai akkumulátorgyár területéről

Nem lehet látogatni a gyárat.

Az Alsózsolcán akkumulátorgyárat tervező szlovén Andrada Group lefújta a szeptember 26-ára, és október 17-re tervezett nyílt napját, annak ellenére, hogy a szlovén vállalat korábban nyílt kommunikációt és átláthatóságot ígért. A Népszava beszámolójában kiemelte, az érdeklődők és a jövőben itt dolgozók válaszokat kaphattak volna kérdéseikre, megnézhették volna belülről a gyárat, vagy az eddig csak vázlaton ismertetett gyártósort – a döntés értelmében erre már nem lesz lehetőségük.

A lap azt követően értesült minderről, hogy maguk is szerették volna elvégezni a regisztrációt a bejáráshoz, – amelyet a cég feltételként támasztott – ám azt írták vissza,

majd értesítik őket egy következő időpontról.

Érdeklődtek arról is, mi a halasztás oka. A vállalat közleményben „reagált”, amelyben azt írták, visszavonták a telepre vonatkozó engedélykérelmüket, és helyette átfogó környezeti hatásvizsgálati eljárást indítanak. Vagyis a kérdésre érdemi választ nem adtak, közleményük tartalmáról pedig már korábban is lehetett tudni.

„Tisztelettel tájékoztatom Önöket, hogy az Andrada visszavonta az alsózsolcai újrahasznosító létesítésére vonatkozó engedélykérelmét”

– közölte Facebook-oldalán Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő.

A lapnak nyilatkozó környezetvédelmi szakértők hangsúlyozták: a szlovén cég olyan hiányos és kezdetleges dokumentációt nyújtott be, amelyre még a hatóság sem adhatott volna engedélyt, így valószínűsíthető, hogy a kormányhivatal is az átfogó hatástanulmány elkészítésére utasította volna a beruházót. Miután a beruházó visszavonta a telepengedély-kérelmet, annak hiányában egyébként sem tarthatott volna bejárást az üzemi területen, ám erről nem írt közleményében a vállalat.

Kapcsolódó:

Rendkívüli: Visszavonta a beruházó az alsózsolcai akkumulátorgyár engedélykérelmét

https://nyugatifeny.hu/2023/09/01/menjetek-a-krva-anyatokba-hatalmas-lazadas-tort-ki-az-orban-kormany-ujabb-akkumulatorgyara-ellen-alsozsolcan

Valódi Hírek