Gyurcsány Ferenc: A DK arra készül, hogy átveszi a kormányzást. Inkább előbb, mint utóbb (+videó)

Fontos bejelentést tett Gyurcsány Ferenc.

Szerdától lesz nyilvános a Demokratikus Koalíció a „Haza vigyáz rád!” című programja

– jelentette be Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden este.

„Vegyük komolyan, hogy mi alkotjuk az államot”

– hangsúlyozta a pártelnök, aki szerint hazafias kötelesség, hogy a milliárdosok, a leggazdagabbak több pénzt adjanak bele a költségvetésbe, mint a kevésbé jómódúak. Szerinte ma a kormány nem teljesíti azt a kötelességét, amiért cserébe az adót befizetik a magyarok.

Példaként elmondta: az, hogy a gyermekét nem szaktanár tanítja a – leginkább az Orbán-kormány által előidézett – munkaerőhiány miatt, sérti a fia alkotmányos jogait. Jogszabályokkal kikényszerítené, hogy az állam biztosítsa azokat a feltételeket, amelyek az állam hatáskörébe tartoznak.

„Arra készülünk, hogy átvesszük a kormányzást, és inkább előbb, mint utóbb”

– mondta a volt miniszterelnök. De azt is mondta, hogy neki már nincsenek miniszterelnöki ambíciói, viszont 20 évre lesz ahhoz szükség, hogy azt a sok kárt rendbe lehessen hozni, amit a Fidesz okozott 2010 óta. A DK célja, hogy a kormányváltás után a párt árnyék-miniszterelnöke, Dobrev Klára vegye át a kormányrudat.

Gyurcsány Ferenc azt is hangsúlyozta, hogy a DK az a közösség Magyarországon, amely szeretné egybegyűjteni az Orbán Viktorral szemben álló embereket. Legyen szó liberálisokról, konzervatívokról, illetve szociáldemokratákról.

„Fair” rendszert szeretnének, amelyben nem a 30%-nyi jómódú réteg uralkodna a kevésbé gazdag 70%-on, hanem mindenki egyenlően részesülhetne az ország közjavaiban. Szerinte az elmúlt 13 évben az összeszerelőüzemekbe kezdték terelni, és az oktatás folyamatosan leépül, holott a jövő generációi érdekében sok pénzt kellene belefektetni.

A DK elnöke szerint a miniszterelnök arra használja az erejét, hogy önmagát hatalmon tartsa. Ezzel szemben Gyurcsányék – mint mondta – erős államot képzelnek el, amely óvja, segíti a polgárait.

A pártelnök kérdésre arról is beszélt, hogy még nincs döntése a DK-nak arról, hogy ki lesz a párt főpolgármester-jelöltje, de „ez több mint személyi döntés„. Ugyanakkor azt is elárulta, hogy napi kapcsolatban van Karácsony Gergellyel; mint mondta, kedden is beszéltek telefonon.

A teljes interjút alább lehet megnézni:

(Gyurcsány Ferenc/Facebook)

Valódi Hírek