Mi történt? Irdatlanul beégették Szijjártó Pétert egy jobboldali amerikai tévében (+videó)

Alaposan felsült a magyar külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a republikánusokhoz (az amerikai jobboldalhoz), sőt, azon belül is Donald Trump táborához húzó amerikai Newsmax tévécsatorna vendége volt New Yorkban – vette észre a Telex.

A tárcavezető kifejtette nézeteit többek között arról, hogy „blokkokra kezd oszlani a világ”, és ez szerinte nagyon nem jó. Az orosz-ukrán konfliktus tükrében erről azt mondta: ő annak a híve, hogy „a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani”, ezért is szokott rendszeresen találkozni az orosz és a fehérorosz külügyminiszterrel.

A riporter a beszélgetés ezen pontján azt kérdezte tőle, hogy az orosz és belarusz külügyminiszter mellett szokott-e beszélni a másik oldal képviselőivel, vagyis az ukrán vagy például a brit nagykövettel. A magyar külügyminiszter – szokásához híven – érdemben most sem válaszolt, inkább hárított.

A lap közölte az érintett rész leiratát, amely az alábbiak szerint szól:

Műsorvezető:

„Az országok, amelyeket megnevezett, Belarusz, Oroszország, akikkel beszélt… Ön beszél azokkal is, akik a vita másik oldalán vannak, mint például Ukrajna külügyminiszterével vagy az Egyesült Királyság külügyminiszterével? Úgy értem, úgy tűnik, hogy azokkal beszél, akik a helyzet azon oldalán állnak, és

ahhoz, hogy egy komoly vita folytatódjon, beszélnie kell a másik oldal embereivel is.”

Szijjártó Péter:

„Persze, nyilvánvalóan teljesen igaza van.

Mivel az európai külügyminiszterek találkoznak havonta egyszer, lehetőségünk van arra, hogy rendszeresen beszélgessünk egymással, de úgy gondolom, hogy beszélnünk kell azokkal is, akik az Európai Unión kívül vannak. Természetesen az ukránokkal folyamatos a kapcsolat, hiszen szomszédok vagyunk. Mi Magyarországon az ország történetének eddigi legnagyobb humanitárius akcióját hajtottuk végre, több mint egymillió menekültet fogadtunk be Ukrajnából, jelenleg pedig több mint 5000 ukrán gyerek van, akiket magyar iskolákba és óvodákba írattak be.”

Mint a lap rámutatott, a valóság ezzel szemben az, hogy az EU-s vezető kormánytagok közül egyedüliként az ukrajnai háború kitörése óta sem ő, sem pedig Orbán Viktor nem jártak Kijevben, és nem is tárgyaltak hivatalos keretek között az ukrán külügyminiszterrel. Ilyen jellegű kísérletek legfeljebb Novák Katalintól lehetett látni a közelmúltban.

Továbbá – jelezték – az sem felel meg a valóságnak, hogy Magyarország egymillió ukrán menekültet fogadott volna be, ugyanis többségük nem akar Magyarországon maradni, és csak néhány tízezren döntöttek az itteni letelepedés mellett.

Videó:

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek