Elindult a visszaszámlálás: Bármelyik pillanatban összeomolhat a teljes egészségügyi ellátórendszer

Az orvosok több mint fele gondolkodik a távozáson.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) felmérése szerint a járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvosok zöme idősebb generációba tartozik, ezért az egészségügyi kormányzat által bevezetett 8 óra rendelési idő igen megterhelő számukra – mondta Kincses Gyula, a MOK elnöke egy egészségügyi konferencián az economx.hu tudósítása szerint.

A válaszadók 54 százaléka azon gondolkodik, hogy elhagyja a közegészségügyet.

Eddig a szakorvosi rendelőintézetben a szakrendelést ellátó orvosnak, a fogászati alap- és szakellátás orvosainak, az iskolaorvosoknak, a fogorvosoknak, valamint a bőr- és nemibeteg-, onkológiai, tüdőgyógyászati, pszichiátriai, addiktológiai gondozóban foglalkoztatott orvosoknak 6 órás, munkahelyen töltendő időkeret volt megállapítva. Ezt a kedvezményt vették el egy rendeletmódosítással a nyár kellős közepén.

Fontos tudni, hogy a rendelési idő nem egyenlő a munkaidővel, hisz az orvosoknak egyéb (pl. adminisztrációs) elfoglaltságaik is vannak, amelyeket szintén el kell végezniük.

A kamara felmérése szerint

az állami egészségügyet elhagyó orvosok egy része vagy nyugdíjba vonul,

vagy magánellátásba megy dolgozni, vagy pedig külföldre megy.

Emellett az is kiderült, hogy az orvosok egyharmadának semmilyen lehetősége nincs arra, hogy változtasson a helyzetén, vagyis vállalja a napi 8 órás munkát a szakrendelőben.

Valódi Hírek