Videóval: Döbbenetes bérekkel szúrja ki a tűzoltók szemét az Orbán-kormány

A fiatalok számára kevésbé vonzó a hivatás.

Bírósághoz fordul a tűzoltókat képviselő szakszervezet, mivel elmondásuk szerint a szakemberek alapilletménye 11 éve nem emelkedett, valamint évente körülbelül 416 órát dolgoznak ingyen, a kormány pedig nem hajlandó változtatni a helyzeten.

Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke az ATV Startban a minap megosztotta: a tűzoltók 24 órás szolgálatban vannak, majd egy szabadnapot és egy pihenőnapot követően ismét egy egész napra munkába állnak.

Havi bruttó 456 ezer forintot kapnak a szakemberek – részletezte Salamon a műsorban, de akad olyan kollégájuk is, aki 21 év szolgálattal a háta mögött, képesítésekkel együtt bruttó 334 ezer forintos fizetést kapott.

A szakszervezet vezetője kifejtette: azt szeretnék elérni a perrel, hogy a 48 óra alapján állapítsa meg a kormányzat a túlóra számát. Amennyiben egy tűzoltó eléri a féléves munkakeretet, úgy csak szolgálati érdekből dolgozhatna tovább – ezt az újravezénylést nevezik túlórának, amelyet

körülbelül 2 ezer forintos órabérrel honorálnak nekik

– fogalmazott a szakszervezet elnöke.

Megjegyezte: ezt távolléti díjként kapják meg, amely az alapilletményt jelenti pótlékok nélkül.

Salamon továbbá megosztotta: a szakmában vonzó lehet, hogy 2 szabadnapja van a kollégáknak – ez azonban az alacsony bérek miatt azt jelenti, hogy sokan olyankor

másodállásban dolgoznak.

Salamon Lajos a műsorban elmondta: a tűzoltók 24 órás szolgálatban dolgoznak, amelyeket követően egy szabadnapot és egy pihenőnapot kell biztosítani. Ugyan lehetséges, hogy hivatalosan egy héten csak három napot van szolgálatban egy tűzoltó, a munkaideje így is meghaladhatja a heti 48 órát.

A létszámhiányhoz hozzáfűzte: saját felméréseik szerint körülbelül 20 százalékkal kell kalkulálni, nagyon kevés fiatal készül tűzoltónak.


(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek