Iványi Gábor figyelmeztetett: Tragédiák sora következhet be Orbánék kicsinyes bosszúja miatt

Húszezer ellátott sorsa került kilátástalan helyzetbe – hívta fel a figyelmet.

Iványi Gábor a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházában szerdán tartott tájékoztatóján többek között arról is beszélt, hogy intézményeik ellehetetlenítése esetén családok százai veszítenék el egyetlen élelemforrásukat, illetve több ezer hátrányos helyzetű gyermek oktatása lehetetlenülne el. Mentális sérültek, idős emberek, bántalmazott anyák sorsa kerülne végveszélybe – hívta fel a figyelmet.

„Ha a kormány nem hagy fel módszeres kivéreztetésünkkel, megtörténhet, hogy

több száz hajléktalan visszakerül az utcára, vagy meghal, mert ellátatlan marad”

– hangsúlyozta Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője a Népszava beszámolója szerint.

A lelkész hozzátette: „nincs nagy tolongás” azért, hogy ezeket a feladatokat mások is ellássák. Pusztán annyit kérnek, – mondta – hadd folytathassák munkájukat a legszegényebbekért, a legkiszolgáltatottabbakért.

„Az egyházi státuszunk elvonása miatt évente nagyságrendben 2 milliárd forint támogatástól esünk el. Így a magyar állam tartozásának becsült összege

14 milliárd, a mi tartozásunk majdnem tízszerese”

– mutatott rá, reagálva Gulyás Gergely kormányinfón tett állításaira, miszerint „az államnak nincs tartozása”.

Gulyás azt is állította, hogy a szociális terület normatívájaként idén már átutaltak Iványi Gáborék számára 963 millió forintot. A lelkész közölte, ez ebben a formában nem felel meg a valóságnak: az összegből ugyanis

csak 304 milliót kaptak meg, a fennmaradó összeg nem jutott el hozzájuk.

Iványi Gábor idézte az adóhatóság korábbi közleményét is, amely szerint

„a közfeladatot ellátó szervezetek esetében a NAV kiemelten méltányosan jár el. Így a MET és intézményei 1,5 milliárd forintnyi tartozásának végrehajtását hónapokkal ezelőtt felfüggesztette a NAV, azok jelenleg is szünetelnek. Cél azonban az, hogy az adózó a jogellenes tevékenységével hagyjon fel, és észszerű tervvel rendelkezzen kötelezettségei teljesítésére.”

A lelkész erre úgy reagált: nagy örömmel vennék, ha a NAV intelmeit a magyar állam is megfogadná, a kormány felhagyna jogellenes tevékenységével, rendezné az egyházi státusz ügyét és törlesztené adósságát.

„Ha ez megtörténik, azonnal kifizetjük a tartozásunk teljes összegét”

– mondta Iványi Gábor, aki azt kérte a belügyi államtitkároktól és a felelős minisztertől – Pintér Sándortól –, hogy a kritikus helyzetre való tekintettel függesszék fel a köztartozás normatív támogatásból történő elvonását.

„Ha esetleg elkerülte a figyelmüket az intézkedéseik következménye, ezúton szeretnénk jelezni ismét, hogy

ezer dolgozó és húszezer ellátott sorsa került kilátástalan helyzetbe”

– mondta.

A lelkész köszönetet mondott azoknak az adományozóknak, akik közel 45 millió forinttal járultak hozzá ahhoz, hogy a krízisalapból segítséget nyújthassanak munkavállalóiknak: a befolyt összegből mintegy 550 munkatársuknak tudtak legalább töredékfizetést biztosítani. Köszönetet mondott Budaörs és Szeged közgyűlésének is azért a rendkívüli, 10-10 milliós támogatásért, amelyet a szegedi Wesley óvoda és iskola, illetve a budaörsi idősotthonuk kapott. Köszönetet mondott azoknak is, akik adójuk egy százalékával rekord számban támogatták a MET-et és az Oltalom Karitatív Egyesületet.

Iványi Gáborék most „örökbefogadási” kampányt indítanak. Várják azoknak a cégeknek, vállalkozásoknak, magánembereknek a jelentkezését itthon és külföldön egyaránt, akik akár csak egy hónapra „örökbe fogadnának” egy-egy intézményüket, vagyis átvállalnák az adott időszak bérköltségeit valamelyik iskolában, szociális otthonban, hajléktalanszálláson.

(Oltalom Karitatív Egyesület/Facebook)

Valódi Hírek