Itt a vége: Pintér államtitkára méretes változást lengetett be az egészségügyben – ez sok beteget érint

Készülhetnek a biztosítók.

Vége annak a gyakorlatnak, hogy a közegészségügy egyfajta ingyenes védőhálóként szolgál a magánegészségügynek – fogalmazott Takács Péter a minap a Portfolio Private Health Forum 2023 konferencián.

Az egészségügyi államtitkár többek között arról beszélt, hogy a magánbiztosítóknak helyt kell állniuk a szövődmények kezelésénél,

ennek ellenértékét pedig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) fogja kiszámlázni.

A politikus elárulta: reformok készülnek a minőségellenőrzési rendszerhez a közegészségügyben és így ennek finanszírozásában is várható változás. Példaként említette, hogy megvizsgálják a súlyozott esetszámot, az osztályok munkáját, valamint a túlápolást – utóbbi azt jelenti, hogy minden ellátáshoz tartozik egy bizonyos ellátási idő, amelytől nem lehet nagyobb mértékben eltérni.

Takács a magánegészségügyi vállalkozásokkal kapcsolatban megjegyezte: szerinte könnyű manapság Magyarországon működtetni őket, mert az állam minden kockázatot átvesz.

Ficzere Andrea, az Uzsoki Kórház főigazgatója a konferencián elmondta: van egy erő, amely a betegeket a magánegészségügy felé tolja, de ez nem mindig éri meg anyagilag a szolgáltatónak. Meglátása szerint a magánegészségügyben olyan páciensek is megjelennek, akiknek nincsenek korlátlan anyagi lehetőségeik.

Mári Róbert, a Wáberer Medical Center Kft. ügyvezetője azon a véleményen van, hogy a fő kihívást a jó szakemberek megtalálása jelenti. Mint mondta, fontos, hogy egy orvos magas szinten tudja elvégezni a munkáját.

Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosítás, ügyfél- és állomány területekért felelős igazgatósági tagja is részt vett az eseményen. Elmondása szerint a Generali már előrehaladott tárgyalásokat folytat a kórházakkal és a közegészségügyi intézményekkel: arra próbálnak válaszokat találni, miként tudna a közellátás együttműködni a magánbiztosítókkal.

Valódi Hírek