Árnyékkormány: 500 forint alatt kellene tartani az üzemanyagárakat az újabb brutális drágítás helyett

Egyre közeledünk a literenkénti 700 forinthoz.

Egyre közelebb kerülünk a literenkénti 700 forintos benzinárhoz Orbán Viktorék megszorításai miatt – figyelmeztetett Varju László szerdai online sajtótájékoztatóján.

Az energia- és rezsiügyi árnyékminiszter megosztotta: szerdán ismét drágultak az üzemanyagárak. Az egekbe szökő benzin- és gázolajárak legfőbb oka, hogy a kormány hatalmas áfát és jövedéki adót fizettet meg az autósokkal minden liter üzemanyag után – mutatott rá a politikus.

Az Árnyékkormány szerint literenként 500 forint alá lehetne szorítani a kúttarifákat azzal, hogy

az alap üzemanyagokon lévő 27 százalékos áfát 5 százalékra csökkentenék,

amíg a jövedéki adót a benzin esetében literenként 70 forintban, a gázolajnál pedig literenként 20 forintban határoznák meg – részletezte Varju.

Mint mondta, csak így védhetők a magyarok a nagy olajvállalatok és a velük összejátszó Orbán-kormány nyerészkedésétől.

A Dobrev Klára vezette szociáldemokrata Árnyékkormány felkészült arra, hogy kormányváltás után letörje az Európa-rekorder orbáni inflációt és megálljt parancsoljon az üzemanyag-drágulásnak, hogy végre a bérek és a nyugdíjak emelkedjenek az árak helyett – hangsúlyozta az árnyékminiszter.

Emlékeztetett, hogy sokkal drágább a benzin Orbánék hatalmas adói miatt, mint 2008-ban a Gyurcsány-kormány idején. Akkor 265 forintban került egy liter 95-ös, napjainkban pedig már a 700 forintos lélektani határt közelíti az ára.

Ráadásul

januártól a kormány tovább növeli az üzemanyagárakat a jövedéki adó újabb emelésével

– emelte ki a politikus, majd hozzátette:

„A dráguló benzinnel és a gázolajjal megint csak a nagy olajcégek és az őket kiszolgáló Orbán-kormány fog jól járni, az emberek viszont tovább szenvednek a megszorítások és az orbáni infláció miatt.”


(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek