FRISS: Szijjártó Péter megüzente Putyinnak, hogy azonnal fejezze be a háborút

Európán kívül nagyon becsülik a magyar pozíciót – mondta.

„Európán kívül az egész világon nagyra becsülik a nemzeti érdeken alapuló, őszinte és békepárti magyar álláspontot, amely nem tekinti céljának azt, hogy a nemzetközi liberális mainstreamnek megfeleljen”

– jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető látogatásának első napját követően rámutatott, hogy az ENSZ éves közgyűlésére rendre csaknem kétszáz országból érkeznek delegációk, a világ – fogalmazott – gyakorlatilag randevút ad itt egymásnak, ezért „aranybányának” tekinthető a rendezvény a külpolitikával foglalkozók számára.

„Én is kihasználom ezt az alkalmat arra, hogy alapvetően Európán kívüli országok külügyminisztereivel az ügyes-bajos dolgainkról értekezzünk, hiszen az európai kollégákkal találkozunk gyakorlatilag hetente vagy havonta”

– árulta el.

Ugyanakkor kiemelte: a nap folyamán is volt informális európai uniós külügyi tanácsülés, amelyen elsősorban a Száhel-övezet helyzete volt napirenden, mivel az ott végrehajtott államcsínyek, önkényes hatalomátvételek okozta válságok könnyen továbbterjedhetnek.

Szijjártó Péter megosztotta, hogy több ázsiai, latin-amerikai és afrikai kollégájával is találkozott.

„És a helyzet az az, hogy

Európán kívül nagyon becsülik azt a magyar pozíciót,

amely őszinteségen alapul, a nemzeti érdek érvényesítéséből indul ki, amely nem tekinti céljának azt, hogy a nemzetközi liberális mainstreamnek megfeleljen, és nem tekinti céljának azt, hogy buksisimogatást vagy dicséretet zsebeljen be”

– mondta.

„Ezt az őszinte, nemzeti érdek érvényesítésére alapuló, jelen esetben

a békét célzó magyar pozíciót az egész világon nagyra becsülik”

– ismételte.

„Az egész világ várja a háború végét, hiszen a háború hatásai sajnos globalizálódtak. A háború egyelőre még regionális, reméljük, ez így is marad, de a háború hatásai már globálissá váltak”

– folytatta.

Kitért arra, hogy – szerinte – a nemzetközi közösség „megértéssel fogadja hazánk álláspontját”, különösképp mivel magyarok is halnak meg a harcokban, így evidens, hogy a kormány számára „az egyetlen morálisan tartható pozíció” – mondta – az emberéletek mentése érdekében a minél előbbi béke megteremtése.

Szijjártó üdvözölte, hogy Sierra Leonéval és Bangladessel megállapodás született, amely keretében

évi ötven diák érkezhet majd ösztöndíjjal Magyarország egyetemeire a két országból.

Utóbbi állammal a gazdasági kapcsolatok fejlesztését is célként tűzték ki, és lényeges dimenziója lehet a kapcsolatoknak a nukleáris együttműködés is, minthogy a felek ugyanolyan típusú atomreaktorokat építenek – ismertette.

Az üzbég hivatali partnerével folytatott egyeztetéséről szólva közölte: a két ország folytatni fogja a közös munkát

a Türk Államok Szervezetében,

amely a magyar vízügyi technológiákat elismerve épp Budapesten hozta létre a közép-ázsiai ország számára különösen fontos Aszálymegelőzési Intézetét.

Elmondta: Malajziában is elindulhat az export növekedése, hiszen a nemrég megkötött mezőgazdasági megállapodás alapján megkezdődhet a magyar élelmiszeripari termékek kivitele.

Végezetül tudatta: az ecuadori külügyminiszterrel is találkozott, akivel „külön jóleső érzés volt a közös keresztény hagyományokról, értékekről beszélni”, főképp úgy, hogy legutóbb Budapest rendezhette a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amelyet jövőre Quito fog vendégül látni.

„Az ENSZ közgyűlésén fontos megállapodásokat kötöttünk, fontos tárgyalások vannak a hátunk mögött, és ez még csak az első nap”

– összegzett.

(Szijjártó Péter/Facebook / MTI)

Valódi Hírek