Friss kutatás: Durván bezuhant a Fidesz népszerűsége, egyre több szavazót veszítenek Orbánék (+grafikon)

Továbbra is a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt.

Az IDEA Intézet 2023. augusztus 28. és szeptember 8. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményei szerint a teljes
népességben az augusztusi méréshez hasonlóan továbbra is alacsonyabb a kormányzó párt támogatottsága, mint az év korábbi szakaszaiban. Továbbá a biztos szavazó pártot választók körében bár enyhén, de további csökkenést mutat a Fidesz – derült ki az intézet lapunkhoz is eljuttatott friss kutatásából.

Egyetlen területen érzékelhető nagyobb mozgás a pártpreferenciákat tekintve: az ismeretlen preferenciájúak aránya 3 százalékponttal csökkent az előző méréshez képest.

A nyár végén – megegyezően az előző, augusztus eleji méréssel – a felnőttek 27 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz-KDNP-re.

A teljes, választókorú népesség körében nem történt változás, míg a biztos szavazó pártválasztók 45 százaléka támogatná most vasárnap a Fidesz-KDNP-t.

A 2022-es áprilisi választások óta ez a párt legalacsonyabb mért népszerűsége.

Megjegyezték: mindez azt jelenti, hogy a Fidesz a 2022-es választási eredményéhez képest a teljes népességben mintegy kilenc, a biztos szavazó pártot választók körében pedig kb. hét százalékpontot veszített.

A párt népszerűségének visszaesése elsősorban 2022 nyarán következett be, majd az idei év elejétől egészen nyár végéig nagyjából a teljes népességben 30, míg a biztos szavazó pártot választóknál 48 százalékos szint körül stabilizálódott. A 2023-as nyári időszakban erről a szintről

csökkent a Fidesz választottsága a teljes népességben mindössze 27, a biztos pártválasztók közt pedig45 százalékra.

Ezzel együtt, ha 2023 szeptemberében parlamenti választásokat tartanának Magyarországon, a Fidesz-KDNP győzelmét továbbra sem veszélyezteti a töredezett ellenzék – közölték.

A második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 11, a biztos szavazó pártot választók 19 százaléka szavazna. Ezenkívül még a Mi Hazánk, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt lépi még át az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Az
ellenzéki pártok esetében a változások mindkét választói csoportban elhanyagolható, 1−1 százalékpontos mértékűek.

Egyetlen olyan ellenzéki párt sincs tehát, amely a nyár folyamán hibahatárt meghaladó módon tudta volna növelni saját szavazótáborát, így a Fidesz és az ellenzék közötti támogatottsági olló alig-alig csökkent, és különösen nem is koncentrálódott – jegyezték meg.

Forrás: IDEA Intézet

Valódi Hírek