Ez gyors volt: Kétségbeesetten lépett Szijjártó, miután megkapta az oroszok üzentét (+videó)

Nem várt sokat a válasszal.

Beszámoltunk róla, hogy Moszkvából megintették Szijjártó Pétert, mert az Oroszországtól függő magyar energiakitettség csökkentését lengette be.

Lényegileg erre válaszolva az ENSZ hétfői közgyűlésének sajtótájékoztatóján a magyar külgazdasági és külügyminiszter bejelentette:

én magam fogok találkozni természetesen orosz külügyminiszter kollégámmal,

a tervek szerint a hét második felében, és azt tartanám helyesnek, ha ezt minél több nyugat-európai kollégám is megtenné”.

Itt most ezt az egy hetet meg kellene ragadnia a világnak arra, hogy békét teremtsünk Ukrajnában. Itt vannak az oroszok, itt vannak az ukránok, itt vannak az amerikaiak, a franciák, mindenki, és itt lenne lehetőség arra, hogy mindenki beszéljen egymással úgymond semleges területen – bölcselkedett Szijjártó.

A miniszter kitért arra is, hogy a visegrádi csoport tagjai mennyire másképp látják a háború történéseit: „világos, hogy a béke tekintetében más álláspontot képviselünk és más megközelítést alkalmazunk, de emellett van százezer más ügy, amelyben viszont abszolút egyetértünk, és amely kérdésekben nemzeti érdek az együttműködés”.

Mi azt szeretnénk, hogyha a világ következő évei a konnektivitásról, az összeköttetésekről szólnának

– szögezte le, hozzátéve, hogy szálanként vágták el az együttműködést Európa és Oroszország között, véleménye szerint ezzel súlyos károkat okozva a kontinens versenyképességének.

És most törekvések vannak Nyugat-Európából sajnos arra nézvést is, hogy

az európai-kínai gazdasági kapcsolatokat vágják szét, ami tragikus következményekkel járna

– figyelmeztetett.

Sajnos, egyelőre azt látjuk, hogy a Kelet és Nyugat szétválasztására, a világ blokkosodására irányuló tendenciák erősebbek, mint az együttműködés kultúráját előtérbe helyezőknek a hangja. De őszintén remélem, hogy itt most a következő egy hétben azoknak a hangja kerekedik felül, akik Kelet és Nyugat civilizált együttműködésében látják a világ jövőjét

– reménykedett.

A miniszter végül a háborús riadalmat is fokozta azzal, hogy kijelentette: szerinte az utóbbi évtizedekben most a legsúlyosabb a biztonsági helyzet,

az emberiség talán épp napjainkban áll legközelebb a harmadik világháború kirobbanásához,

miután a Földön ötven helyszínen dúl fegyveres konfliktus, és köztük sok magas veszélyeztetettségi fokkal jár.

Ezenkívül azt is hangoztatta, hogy a közel-keleti instabilitás kihatással van Közép-Európára, már csak a migrációs nyomás vonatkozásában is, ezért lenne fontos a régió békéje. Ennek szempontjából az utóbbi évtizedekben az Izrael és több arab ország kapcsolatát normalizáló Ábrahám-megállapodások tető alá hozását említette első sikeres akcióként. Ahogy korábban, úgy most is kijelentette: a világot csak Donald Trump elnöksége mentheti meg.

Hangsúlyozta, hogy elő kellene segíteni az egyezmények kiterjesztését, Magyarország kész ebben részt venni, különös tekintettel arra, hogy hazánk Izraelre stratégiai partnerként tekint, miközben jó viszonyt ápol számos arab országgal is – akikkel szemben egyébként a kommunikációs színtéren folyamatosan hergeli a lakosságot az Orbán-kormány.

A sajtótájékoztatóról készült videót itt nézhetitek meg:

(MTI korrigálva/Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek