Dobrev Klára: Az árnyékkormány energiademokráciát fog teremteni a lakásszigetelés támogatásával és a megújuló energiaforrások segítségével

Ezek az intézkedések lennének az elsők kormányváltás után.

Megújuló energiaforrásokon alapuló energiademokráciát fog létrehozni az Árnyékkormány, amelynek lépései már az első intézkedések között lesznek a kormányváltás után hangsúlyozta Dobrev Klára pénteken az Energiademokrácia elnevezésű konferencián Budapesten.

Az árnyék-miniszterelnök kifejtette, hogy az energiademokráciában

a háztatások nemcsak a fogyasztói, hanem a termelői is lesznek az energiának.

Példaként megemlített Németországot, ahol már az erkélyekre szerelhető háztartási napelemek várják a vásárlókat a boltok polcain.

Kiemelte: az energiademokrácia feltétele, hogy az államnak pénzügyileg is támogatnia kell a háztartások energiatermelését, valamint az ingatlanok energetikai korszerűsítését, szigetelését.

Ha a kisemberekkel akarják megfizettetni a zöld átállást, akkor nem lehetünk sikeresek – fogalmazott. A magyarok is szívesen járnának elektromos autóval, felújítanák az otthonukat, de a lehetőséget az Orbán-kormány nem biztosítja nekik – mondta a politikus.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy szükség lesz egy panel- és házfelújítási programra. Emellett a klímaváltozás okozta nehézségeket is említette, a problémák ugyanis már most jelentkeznek. Megjegyezte: szeretné egy kicsit jobban felrázni az embereket, ugyanis a klímaváltozás okozta sokk nem várat magára 30 évet.

Kiemelte: kormányváltás esetén el fogják érni, hogy

a magyar háztartások energiaigénye a jelenleginél lényegesen kisebb legyen,

viszont az energiatermelésül meghaladja majd a felhasznált mennyiséget.

Mint mondta, az árnyékkormány felszámolná az energiaszegénységet is, mert rengetegen képtelenek megfizetni a fűtést, vagy akár a világítást – márpedig ezek a tisztességes életminőséghez elengedhetetlenek.

„Nincs más kiút. A mai kormány rezsicsökkentésre alapozta egyik fő politikai legitimációját, miközben az eredmény, amit fel tudnak mutatni: drága és környezetszennyező energia”

–hangsúlyozta Dobrev Klára.

Kiemelte,

szakértők nélkül nem lehet jó döntéseket hozni,

a párbeszéd fenntartása elengedhetetlen.

Az árnyékkormány elmúlt egy éve a szakértők mobilizálásáról szólt, erre az egész országnak szüksége van – mutatott rá.

Leszögezte:

a következő kormány feladata, hogy leállítsa a Paks II-beruházást és leváljon az orosz gázról,

mert így lesz a magyaroknak olcsó a rezsije.

Mindemellett azt is megosztotta: Strasbourgban a napokban döntöttek arról, hogy 2030-ra Európában a megújuló energiaforrásoknak el kell érniük legalább a 42,5 százalékot, vagy ennél is többet. Kiemelte: ehhez politikai akaratra mindenképp szükség lesz.

Példaként említette, hogy az Európai Unió mindössze egy év alatt levált az orosz gáz 80 százalékáról. Emlékeztetett, hogy napjainkban csak egyetlen európai ország van, amely a világpiaci árnál drágábban veszi az orosz gázt: Magyarország.

Felszólalása végén kiemelte:

nincs sikeres zöldpolitika erős szociálpolitika nélkül.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek