Itt a válasz: Máris reagált az amerikai nagykövetség, miért nem kapott vízumot Orbán kedvenc sportújságírója

Közleményt adtak ki.

Megírtuk, hogy Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője egy chicagói rendezvényre utazott volna, de nem kapott diplomatavízumot, ugyanis nem utazhat be az Amerikai Egyesült Államokba. Szöllősi közösségi oldalán szerdán arról írt, hogy a chicagói magyar közösség meghívására indult volna az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornájára, de az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megtagadta tőle a vízumot.

Szöllősi azért is tartotta érthetetlennek az USA döntését, mert újságíróként és Magyarország hivatalos képviselőjeként, nagykövetként tagadták meg beutazását.

A Népszava arról írt, hogy közben az amerikai nagykövetség is reagált az üggyel kapcsolatban.

Közölték: az amerikai törvények értelmében az egyes vízumügyek bizalmas információnak minősülnek és nem nyilatkoznak róluk. Ugyanakkor általános jelleggel arról tájékoztattak, hogy Washington törvényei értelmében diplomatavízumot csak külföldi kormánytisztviselők számára adhatnak ki, olyan magánszemélyek számára pedig nem, akiket nem alkalmaznak vagy fizetnek hivatalos kormányzati minőségben való szolgálatra, függetlenül a bemutatott útlevél típusától.

A nagykövetség válaszában emlékeztetett: korábban már figyelmeztették Orbán Viktor kormányát, miszerint egyre gyakrabban állnak elő a magyar kabinet által kiadott diplomata útlevéllel olyan vízumkérelmezők, akiknek esetében nincs egyértelmű utalás arra, hogy a magyar kormányon belül hivatalos szerepet töltenének be.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón többek között arról beszélt, hogy Szöllősi utazó nagykövetként ment volna Chicagóba, de ezek szerint a nagykövetség nem tartja Szöllősit a kormány hivatalos képviselőjének.

Szerdán arról is írtunk, hogy hasonlóan szorult helyzetbe került Bencsik János volt jobbikos politikus, aki már hónapok óta szeretne bejutni Kanadába, hiszen Orbánék megtették torontói főkonzulnak, ám végül ő sem kapott vízumot.

Valódi Hírek