Váratlan csörte: Navracsics Tibor keményen szembement Orbán politikájával egy fontos kérdésben

Mást gondol róla.

„Két lehetőség van, az Európai Unió vagy egyben marad, vagy szétesik, vagy szétcsúszik, darabjaira hullik”. A miniszterelnök azt mondta, hogy »50-50 százalék«, »tehát mind a kettőre fel kell készülni«”

– árulta el Fricz Tamás politológus hétfő este a Hír TV Vezércikk című műsorában, hogy mit mondott Kötcsén zárt körben a miniszterelnök az Európai Unióról a 15. „nagy tervben”.

Fricz azt is mondta: nagyon fontos gondolat, hogy Orbánnak vannak „forgatókönyvei”.

„Az Európai Unióban nincs egy közös éthosz, nincs egy közös szellemiség, értékrend. És ebben már benne van annak a lehetősége, hogy nem tudjuk, hová vezet ez az út”

– magyarázta Fricz.

Navracsics Tibor részt vett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetek Európája Karrierprogram kedd délutáni nyitóünnepségén. A területfejlesztési és uniós forrásokért felelős minisztert a rendezvény után az atv.hu újságírója kérdezte arról, mit gondol az Európai Unióról, ő is 50 százalék esélyt ad-e arra, hogy nem marad egyben, úgymond „szétesik”.

„Lehet, hogy átalakul, mint ahogy a mai Európai Unió nem azonos a hatok Európai Gazdasági Közösségével.

De meg fog maradni az Európai Unió szerintem”

– nyilatkozta a politikus.

A miniszter szerint az EU az elmúlt 70 évben sok jó eljárást és közös megoldást eszközölt, amelyekről bebizonyosodott, hogy jók. Navracsics azt mondta, optimista az egyesülés túlélési esélyeit tekintve. Ugyanakkor leszögezte, a közös érdekek mellett, rengeteg vita van a tagállamok között.

„De ellentétben a sok szemlélővel, én úgy gondolom, hogy ezek produktív viták, még ha sokszor konfliktusosak is. Mert ezek a viták, amelyek a kulturális különbségeket érthetővé teszik az Európai Unión belül, ha van fülünk, hogy meghallgassuk a másik érveit”

– tette hozzá Navracsics.

Valódi Hírek