Friss kutatás: Régen nem zuhant ekkorát a Fidesz népszerűsége – rengeteg szavazót vesztettek Orbánék (+grafikon)

Továbbra is a DK a legerősebb ellenzéki párt.

Augusztusban is tovább csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága – derült ki a Republikon Intézet havi pártpreferencia felméréséből, amelyet a Telex ismertetett. A Republikon kutatásaiban a kormányzó párt nagyon régen szerepelt ilyen rossz eredményekkel.

A Fidesz-KDNP népszerűsége öt hónap alatt 6 százalékponttal csökkent a pártválasztók körében, de a teljes népességen belül is 4 százalékpontot veszítettek.

Forrás: Telex

A kormánypárt támogatottsága a teljes népességben jelenleg 30 százalék, a pártválasztók között 42 százalék. Ez júliushoz képest a teljes népességben 1, a pártválasztók körében 2 százalékpontos veszteséget jelent.

Megjegyezték, a kormánypárt saját méréseit tekintve is hasonló folyamatokat figyeltek meg. Még maga Orbán Viktor is elismerte Kötcsén – zárt körben –, hogy az elmúlt időszakban csökkent a kormány népszerűsége, igaz, megjegyezte azt is, szerinte nem olyan mértékben, mint más európai kormánypártoknál.

Orbán szerint a gazdasági nehézségek jelentették a Fidesz népszerűségvesztésének fő okait.

„A társadalom nem ehhez szokott hozzá, hanem a folyamatos növekedéshez”

– fogalmazott Kötcsén Orbán.

Forrás: Telex

A legerősebb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció.

Forrás: Telex

A teljes népesség körében a DK támogatottsága 12 százalékon, a pártválasztók körében pedig 17 százalékon áll. A Momentum a teljes népesség körében 7 százalékon áll, a pártválasztók körében pedig 10 százalékon. Hónapok óta először tudta növelni támogatottságát a Mi Hazánk Mozgalom is a pártválasztók körében. Augusztusban tovább erősödött a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, amely a teljes népesség körében 5, a pártválasztóknál 7 százalékon áll.

Forrás: Telex

Ugyanakkor a Republikon felmérése szerint nem jutna be a parlamentbe az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd sem, amennyiben önállóan indulnának a választáson. Jelezték, az új pártoknak komoly potenciált jelenthetnek a bizonytalanok. Augusztusban

a választók több mint negyedének (28 százalék) nem volt pártja.

Legutóbb az Idea Intézet kutatása is hasonló tendenciákról számolt be. Augusztus végén publikált felmérésükből kiderült: a Fidesz-KDNP szavazók aránya jelentős mértékben, mintegy 8 százalékponttal csökkent, így szignifikánsnak mondható a visszaesés.

Valódi Hírek