Ebből mi lesz? Ujhelyi István súlyos részleteket árult el a Fidesz-kormány börtönökből kiengedett embercsempészeiről (+videó)

Ez kemény.

Fogalma sincs az államnak arról, hogy hova mennek tovább a szabadon engedett külföldi embercsempészek, az Orbán-kormány azzal sincs tisztában, hogy egyáltalán elhagyják-e az országot – közölte Ujhelyi István EP-képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján azokra a minisztériumi válaszokra hivatkozva, amelyeket közérdekű adatigénylése során kapott.

Az Esély Közösség alapítója videóban felidézte: a Fidesz-kormány idén áprilisban fogadta el azt a rendeletet, amely a külföldi állampolgárságú embercsempészeket úgynevezett „reintegrációs őrizetbe” helyezi, ami azt jelenti, hogy amennyiben nem követtek el más bűncselekményt is, akkor szabadon engedik őket, de 72 órán belül el kell hagyniuk az országot.

„De erre persze nincsen garancia, az Orbán-kormány megelégszik a »betyárbecsületszóval«. Az általam beadott közérdekű adatigénylésre érkezett válaszok viszont egyértelműsítik: a kétharmados Fidesz által vezetett magyar államnak

fogalma sincs arról, hogy ezek a bűnözők a börtönajtón kilépve merre mennek és mit csinálnak”

– hangsúlyozta Ujhelyi István.

Az EP-képviselő elmondta: a hivatalos állami tájékoztatás szerint csak idén eddig 747 embercsempész ellen indult eljárás, összesen pedig eddig

1438 külföldi embercsempészt engedtek szabadon a kormányrendelet értelmében.

„Nincs vita abban, hogy az illegális embercsempész bűnözőket meg kell állítani. A magyar rendfenntartók ezt meg is teszik, az abszurd azonban az, hogy az Orbán-kormány ezután szépen kiengedi és szélnek ereszti őket”

– tette hozzá Ujhelyi István.

A szociáldemokrata politikus botrányosnak nevezte, hogy a magyar kormány nem tudja, hova lettek, mit csinálnak, segítik-e újra az illegális menekülteket ezek az embercsempészek.

Ujhelyi István elmondta: közérdekű adatigénylésének eredményeként a Belügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium sem tudott érdemi választ adni; mindkét szaktárca azzal utasította el a megkeresést, hogy nem adatkezelő az ügyben. Az EP-képviselő hozzátette, hogy az Országos Bírósági Hivatalnak és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának is küldött megkeresést, eddig csak utóbbitól kapott választ.

A BVOP megerősítette:

több mint ezer embert engedtek már szabadon

és július végéig mindössze négy olyan személy ellen kellett intézkedni, aki megszegte ennek az úgynevezett „reintegrációs őrizetnek” a szabályait, vagyis nem hagyta el az országot három napon belül.

„Egyszerűsítsük le tehát! Van az Orbán-kormány, amelyik egyik legfontosabb küldetésének az illegális migráció ellen fellépést tartja. Ugyanez az Orbán-kormány több mint ezer külföldi embercsempészt enged ki a börtönből, valójában bármilyen későbbi, érdemi kontroll nélkül. És ugyanez az Orbán-kormány szégyenérzet nélkül arra hivatkozik, hogy ezeket az embercsempészeket azért kell kiengedni, mert Brüsszel nem ad pénzt, a börtönök meg túlzsúfoltak.

Igen, jól érzik: Önöket a Fidesz-kormány tényleg ennyire hülyének nézi!”

– zárta tájékoztatóját Ujhelyi István.

Videó:

(Ujhelyi István/Facebook)

Valódi Hírek