Mi történik Borkai Zsolttal? Sírnia kellett, ezért szünetet kért az interjú közben (+videó)

Megrendülten nyilatkozott.

Magára hagyta a Fidesz a jachtos orgiából fakadó botránya után, egyedül pedig nem bírta elviselni a nyomást, ezért mondott le a győri polgármesterségről a 2019-es választási győzelme után Borkai Zsolt legalábbis így nyilatkozott a volt polgármester a Partizánnak adott keddi interjújában.

Az önmagát megbuktató politikusnak szent meggyőződése, hogy az ellenzéki pártoknak, különösen a DK-nak volt érdekében (?) az ő lejáratása. Számára ennél sokkal megrázóbb, hogy akár a Fidesznek is köze lehetett a megpuccsolásához mondta az adásban.

Érdekesség, hogy

Borkai le akarta tiltani az interjú megjelenését,

és erre reagálva a Partizán vágatlanul hozta nyilvánosságra a felvételeket. Az adás így rekordhosszúságú, közel 5 és fél órás lett.

A jachtos-drogos orgiáról

Nyár elején beszámoltunk róla, hogy Borkai váratlanul felbukkant, és bejelentette: jövő júniusban újra ringbe kíván szállni a győri polgármesterségért immáron függetlenként. Ha sikerrel jár, akkor mindössze egyetlen ötéves szünet után térhet vissza a város élére, amelyet a jachtos-drogos orgiából kibontakozó botrány miatt kellett elhagynia.

A visszatérő politikus szerint egyelőre nem világos, miért kérték fel az egyik, jachtos orgián részt vevő örömlányt a botrányt okozó felvételek elkészítésére, amelyért a prostituáltnak 100 ezer forintot kínáltak fel. Borkai szerint ennek feladata az ügyészség lesz, mindenesetre a felvétellel „tönkretették” az életét.

Elmondása szerint túllépett az eseten, és már megbocsátott neki a családja, a felesége pedig kitartott mellette ez számára a legfontosabb. Nem tartja korrupciógyanúsnak, hogy a győri önkormányzatnál megbízással rendelkező figurákkal, például Rákosfalvy Zoltánnal vett részt a jachtos úton. Elmondása szerint ők régi barátai voltak, és az ő polgármestersége semmit sem változtatott a magánéleti hozzáállásán.

Azt mondta: az útért ő is ugyanannyit fizetett, mint az utastársai, és nem túl nagy összegről van szó. Azt ugyanakkor elárulta, hogy többször is akadt rá példa, hogy prostituáltaknak fizetett, de arra nem akart válaszolni, hogy eddig hány ilyen alkalommal történt ilyen, mert „ez abszolút mély magánügy”. Mindemellett annyit elárult, hogy megválasztása óta ez volt az egyetlen alkalom, hogy fizetett a sz*xért, a többi ilyen még a polgármestersége előtt történt.

A lemondásáról

Borkai elmondta: Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója valóban felhívta a botrányt okozó felvételek nyilvánosságra kerülése előtt egy nappal, azt azonban nem tudja, Kubatov honnan értesült a felvételekről.

Nekem annyit mondott, hogy van egy belső újságíró, aki informálta őt erről a dologról”,

jegyezte meg. Ezt követően egy kérdésre úgy felelt, szerinte nem a Fidesz szivárogtathatta ki a felvételeket, mert az ellenzéknek volt érdekében az ő lejáratása. Állítása szerint a DK irodájában több ismerőse megfordult (?), és ebből arra következtet, hogy az ellenzéki párt tudhatott a felvételekről erre azonban semmilyen bizonyítékot nem hozott.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz „összejátszhatott” az ellenzékkel a videó közzététele előtt, azt mondta: ez eddig benne fel sem merült.

{A}miket mondasz, ha ilyen mocsokság, ilyen mértékű ez az egész,

akkor az megrendítő. (…) Ha erről az oldalról közelítjük meg, az mérhetetlen aljasság”.

Az interjú ezen pontján Borkai annyira megilletődött, hogy szünetet kért. A volt polgármester majdnem elsírta magát.

Lemondásával kapcsolatban úgy nyilatkozott: ha a Fidesz mellette állt volna a botrány kirobbanása után, nem mondott volna le. Akkor azonban elfogyott körülötte a levegő, és senki nem állt ki mellette, így pedig nem bírta elviselni a nyomást jelentette ki.

(Volt) pártjával nem egyeztetett arról, hogy előbb végig kell vinnie a választási kampányt, és csak a győzelem után mondhat le, de volt, aki utalt rá, hogy mielőbb meg kéne tennie. A Fideszen belül ilyen volt Kövér László és Kósa Lajos is. Kósával nagy barátok egyébként sem voltak, hiszen Borkai szerint a bukásában „ő mindig valamilyen úton-módon megjelent, valamilyen szálon ott volt, például a MOB-elnökség kérdésében…

Nevezhetném úgy is, hogy likvidátor”.

Elmondta: 2019 óta háromszor próbált Orbán Viktorral beszélni az ő személyi titkárán, Nagy Jánoson keresztül, azonbanegyszer sem járt sikerrel. Pedig legutóbb a 2024-es újraindulásáról akart szólni neki.

Nem tudja, Dézsi Csaba Andrást, a jelenlegi fideszes városvezetőt képes lesz-e megverni, azonban a HVG szerint a Fidesz belső mérései alapján Dézsi és Borkai 30-30 százalék körüli eredményre számíthatnának. Mindenesetre a Fidesz most azt méri, kivel indulhat nagyobb eséllyel jövőre.

Borkai a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki tisztségéből való távozása kapcsán kijelentett: megpuccsolták. Szerinte lehetséges, hogy „meg akarták rendszabályozni”, mert túl magasra jutott. Ezt azonban nem tudja pontosan, mert sosem indokolták meg, miért kell távoznia.

A korrupciógyanús ügyekről

Az Audi-földek eladásával kapcsolatban 2019-ben több feljelentés is érkezett a rendőrséghez, azonban a nyomozást megszüntették. Borkai ellen azért érkezett ilyen, mert a gyanú szerint ügyvédjével, Rákosfalvyval úgy intézhették az Audi-gyár területét magába foglaló gyár eladását, hogy azzal

kárt okozhattak az önkormányzatnak.

Elmondása szerint „nem tudja”, fia mit dolgozhatott Rákosfalvy „offshore-hátterű korábban a győri önkormányzattal is szerződésben álló cégénél, ahol az ő fia az egyetem elvégzése után rögtön havi egymillió forintot keresett. Szerinte azonban a fia becsülettel végezte a munkáját, és nem lehetetlen, hogy valaki friss diplomásként rögtön ennyi pénzt keressen.

Borkai Rákosfalvyhoz tartozó cég egyik kisrepülőjét is vezette 2014-ben, amikor az Audi-vezér mellett vele tartott Szijjártó Péter is. Elmondása szerint megvolt hozzá az engedélye, arról pedig nem tudott, hogy offshore-hátterű cégről van szó.

Megbánta a jachtos orgiát?

Nemsokára betölti a 60. életévét, és múltjára visszatekintve azt mondta: a számára fontosabb ügyekben

semmit sem csinálna másként ahhoz képest,

ahogy korábban eljárt.

A maratoni interjút teljes terjedelmében itt lehet visszanézni:

(Partizán/YouTube)

Valódi Hírek