Novák Katalin a nagyköveteknek: „Magyarország soha nem szegi meg a szavát”

Szerinte jó szövetségesek vagyunk.

Misszióvezetői értekezletet tartott Novák Katalin hétfőn a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A köztársasági elnök a kárpátaljai magyarság helyzetéről is elmondta az álláspontját.

Novák Facebook-bejegyzését változtatás nélkül közöljük:

„Magyarország nagyköveteinek tartottam ma előadást a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

➡️Magyarország jó szövetséges: Magyarország mindig is jó szövetséges volt, és mindig is az lesz.

Egy olyan szövetséges, amelyre lehet számítani, ha élesre fordul a helyzet. Kész kockázatokat is vállalni a szövetségeseiért, és soha nem szegi meg az adott szavát. Egy olyan szövetséges, amely határozott: karakán kimondja azt, amit gondol, de legalább lehet számítani arra, hogy amit mondott, azt fogja cselekedni, és azt mondja, amit gondol.

➡️Béke: Az első pillanattól kristálytiszta az álláspontunk: a béke pártján állunk. Egyrészt azért, mert Ukrajna területén magyar emberek is élnek, akik életüket veszítik a háborúban, másrészt pedig azért, mert békeszerető emberek vagyunk.

És személyesen azért is, mert három gyerek anyukájaként azt szeretném, hogy továbbra is békében élhessünk, és a szomszédunkban is béke legyen. Abban is kristálytiszta az álláspontunk, hogy az első pillanattól kezdődően egyértelműen elítéljük Oroszország agresszióját, és kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

➡️Kárpátalja: A kárpátaljai magyarság tekintetében álláspontunk sziklaszilárd: ragaszkodunk jogaikhoz és nyelvhasználatukhoz, és ragaszkodni fogunk a jövőben is.

Nem várhatja tőlünk senki, hogy mi a Kárpátalján élő magyarokra vonatkozóan olyan engedményeket, kompromisszumokat tegyünk, amelyek csorbítanák vagy megfosztanák őket a jogaiktól.

➡️ Nyugat-Balkán: Célunk, hogy a Nyugat-Balkán végre az Európai Unióhoz tartozzon jogi értelemben is. Ebben híd szerepet tölt be hazánk, segítenünk kell ugyanis a megértést az Európai Unió tagállamai és a Nyugat-Balkán országai között.

A térség országainak ugyanis nem kell bebizonyítaniuk, hogy európaiak – a Nyugat-Balkán kultúrája nyilvánvalóan európai kultúra. Ez vitán felül áll, és Magyarországnak erősítenie kell azt a meggyőződést, hogy ők természetes módon tartoznak Európához. Egy természetes állapot helyreállítása lesz tehát az, ha végre jogi értelemben is csatlakoznak hozzánk, Európához.

➡️Magyarországon is vendégül látjuk szövetségeseinket. Szeptember 14–15-én immár ötödik alkalommal tartjuk meg a kétévente megrendezett Budapesti Demográfiai Csúcstalálkozót, amelyre számos állam- és kormányfő is érkezik. A jövő év második felében pedig szeretném vendégül látni Budapesten a világ női vezetőit a soros magyar EU-elnökség ideje alatt.”

Valódi Hírek