Mi történt? Egy újabb vasútvonalon rendeltek el sebességkorlátozást

Az érintett vonalon pótlóbuszok közlekednek.

Több helyen vasúti pályahibát találtak Debrecen és Nagykereki között, ezért szombattól sebességkorlátozást vezettek be a vonalon, hétfőtől pedig több vasúti járat helyett pótlóbuszok közlekednek – közölte a MÁV Zrt. az MTI-vel.

Azt írták: a Debrecen-Nagykereki vonalon az elmúlt napokban mérővonattal végzett ellenőrzések során

több helyen fedeztek fel pályahibát.

Felidézték: Sáránd és Derecske-Vásártér megállóhely között a nyári, előre tervezett vágányfelújítási munkákkal időre végeztek a szakemberek, több mint 6 kilométeres szakaszon szüntetve meg az addig fennálló sebességkorlátozásokat. A munkálatok műszaki átvétele rendben zajlott, az érintett vonalszakaszon korlátozás nélkül közlekedhetnek a vonatok.

A műszaki átvétellel egybekötve az egész vonalon elvégezték az ilyenkor szükséges úgynevezett vágánygeometriai vizsgálatokat. A kiértékelés során – a pályafelújítás által nem érintett szakaszokon – olyan pályahibák jelentkeztek, „amelyek elsősorban a vonal korossága és az idei év rendkívüli időjárási körülményeinek együttes hatása miatt alakulhattak ki” – közölték.

Ezek közül a legjelentősebbeket – amelyek miatt szüneteltetni kellett volna a vonatforgalmat – hétfőre virradó éjszaka a hőmérséklet enyhülésekor megszüntették. A Derecske és Konyár közötti szakaszon azonban több kilométeren olyan mértékű a pályaromlás, hogy azt csak jelentősebb, előre tervezett pályakarbantartások során lehet elhárítani.

A közlekedés biztonságáért ezért

egyes szakaszokon szombattól sebességkorlátozást kellett bevezetni,

amely várhatóan 10 perccel hosszabb menetidőt okoz. Az ennél is nagyobb késések elkerüléséért több vasúti járat helyett pótlóbuszokat közlekedtet a MÁV-START.

Várhatóan szeptember közepétől vágányzári menetrend szerint fognak egyes vonatok helyett pótlóbuszok közlekedni. A tervezés alatt álló módosított menetrendet minél előbb közzéteszi a vasúttársaság – ismertették.

A közleményben kitértek arra is, hogy a vasúttársaság az első napok tapasztalatai után szükség szerint a későbbiekben változtatni fog a pótlási renden, hogy a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel járjon a vonatpótlás az utasok számára.

A frekventáltabb vonatjáratokat az utasforgalom figyelembevételével egyes szakaszokon több busszal pótolják – írták.

(MTI)

Valódi Hírek