Egy újabb neves egyetemet darálnak be Orbánék: Váratlanul kirúgták az oktatókat, tiltakoznak a döntés ellen

Elkezdődött a tisztogatás.

A félév kezdete előtt mindössze néhány nappal váratlanul megvált csütörtökön dr. Kovács Attila, a legnagyobb magyar magánegyetem, a METU dékánja dr. Murai Andrástól, a kommunikáció- és médiatudomány szakot is magába foglaló Kommunikáció-tudományi Intézet és egyben az Újságírás Központ vezetőjétől – értesült a media1.hu. Két további oktató, Gócza Anita óraadó újságíró és Gayer Zoltán főiskolai docens szintén elvesztették állásukat.

A történtek után tíz oktató, köztük több neves újságíró is levélben fejezte ki tiltakozását és aggodalmát az ügyben a dékán felé. A METU ugyanakkor azt közölte: felkészültek a félévre, és az elbocsátások ellenére sincs veszélyben a médiaoktatás az intézményben.

Dr. Murai András egyetemi docens 2010-től 2023. augusztus 31-ig dolgozott a korábban még BKF néven is ismert METU-n (Budapesti Metropolitan Egyetem). Több mint egy évtizeden át vezette a Kommunikáció-tudományi Intézetet. Ő vette át az Újságírás Központ teendőit is az egyetemről év elején távozó Javorniczky Istvántól, a kommunikáció szak megalapítójától.

Felhívták rá a figyelmet, hogy a METU máig egyik legnépszerűbb és egyik legfontosabb szakáról van szó, ezért sokakat váratlanul ért az egyetem oktatói körében, hogy Muraitól megvált Kovács Attila, az Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai Kar idén kinevezett új dékánja. Az elbocsátásról Murai kollégái csupán a távozó szakember búcsúleveléből értesülhettek, az egyetem vezetősége ugyanis

nem tájékoztatta őket a fejleményről.

Az újságíróképzés 10 oktatója levélben fordult a dékánhoz magyarázatot kérve a történtekre, valamint jelezték nemtetszésüket és aggodalmukat is az esettel kapcsolatban, hiszen Murait jó szakembernek tartották, aki garantálni tudta az autonómiát az oktatók számára.

A levelet aláíró oktatók azt kérik, hogy a dékán adjon számukra tájékoztatást arról, hogyan fog így elkezdődni a szemeszter, és miként oldják meg így a helyettesítéseket, továbbá arra is válaszokat várnak, hogy mi indokolta az érintettek menesztését épp ekkor, a szemeszter kezdetén. Azt is kérték, hogy a dékán vázoljon fel jövőképet a képzés jövőjére vonatkozóan, mivel a jelenlegi helyzetet nyugtalanítónak látják.

A Murait elbocsátó Kovács Attila idén vette át a dékáni posztot a távozó Papp-Váry Árpád marketingkommunikációs szakembertől. Kovács Attila nem mellesleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről érkezett a METU-ra, de

a kormányközeli Alapjogokért Központ EU-s kutatási igazgatójaként is tevékenykedik.

Valódi Hírek