Karácsony Gergely nekiment a kormánynak – Nagyon kiakadt a főpolgármester, amiért „becsicskulnak” Orbánék

Folyamatosan felszólal az ellenzék a történtek ellen, a kormány mindeközben hallgat.

Egyre több viharfelhő gyűlik a magyar kormány felett, ugyanis nem csitul a napokban kitört botrány, sőt. Mint ismert, az egyik új orosz tankönyvben „fasiszta lázadásként” mutatják be az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcot.

A szokatlan esettel kapcsolatban egyre többen felemelik a hangjukat, és bírálják kormányt, mert semmilyen lépést nem tettek eddig az ügyben. Egyébként az új 11. osztályos történelemtankönyv megírásával Vlagyimir Putyin orosz elnök a tanácsadóját, Vlagyimir Megyinszkijt bízták meg. A könyvben közel száz oldalon keresztül foglalkoznak Putyin hivatalban eltöltött éveivel, de 18 oldalt szenteltek az ukrajnai „különleges katonai műveletnek” is.

Repárszky Ildikó, a Történelemtanárok Egyletének (TTE) alelnöke az RTL Híradónak elmondta, a tankönyv annak a jele, hogy Oroszország magára még mindig birodalomként, Közép-Kelet-Európára pedig a saját érdekszférájaként tekint.

„A külügyminiszternek minimum be kellene kéretnie az orosz nagykövetet, és elmondania neki, hogy Magyarország nem ért egyet a tankönyv történelemhamisításával, és kifejeznie, hogy sok magyar érzékenységét is sértik az ott leírtak”

mondta az üggyel kapcsolatban a 24.hu-nak Sz. Bíró Zoltán történész.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából a kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár reagált az ügyre.

„1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, ez világos, egyértelmű tény, nem vitakérdés.

Minden ezzel ellentétes állítás hamis.

Ami történt, annyira egyértelmű, hogy erről nem nyitunk vitát senkivel”

mondta el Menczer Tamás az Origónak, hogy „nem nyitnak vitát”.

Most Karácsony Gergely is reagált az ügyre a Facebook-oldalán. A főpolgármester bejegyzésében rögzítette: a magyar kormány ebben az ügyben nem áll ki Magyarországért.

Bejegyzését alább közöljük:

„Becsicskulás helyett most tényleg helye és ideje lenne a határozott szavaknak

– egyetértek azokkal, akik a kormány kiállását, a külügyminisztérium cselekvését, legalább az orosz nagykövet azonnali berendelését követelik az orosz állam történelemhamisítása, az 56-os forradalom emlékének, örökségének és tényeinek meggyalázása miatt.

Az új állami orosz tankönyv a hírek szerint fasisztázza az 56-os forradalmunkat, és hibának nevezi, hogy az orosz csapatok kivonultak Kelet-Európából, így Magyarországról is. Most tessék, mert most lehet is, kell is keménykedni:

ez a gyalázat nem maradhat válasz nélkül.

Hol vannak most azok, akik mindannyiszor Magyarország megsértését emlegetik, ha netán valaki rosszat mond a kormányukra?

A kormány nem egyenlő Magyarországgal, és most egész Magyarországot sérti meg az orosz állam történelemfelfogása.

Erre kell kellő határozottsággal diplomáciai választ adni.

»Senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről«

– ezek a magyar külügyminiszter 7 évvel ezelőtti mondatai egy hasonló ügyben.

Akkor még volt bátorság, azóta hova lett? Mi az az üzleti-hatalmi érdek, ami fontosabb nekik, mint a közös magyar múlt, emlékezet és örökség?

A hallgatás beismerés, a kiállás kötelesség.”

(Karácsony Gergely/Facebook)

Valódi Hírek