Lecsapott az ítéletidő: Pusztító villámokkal söpört végig a vihar Magyarországon (+videó)

Elképesztő felvételek készültek.

Az ország nyugati felét érintő heves zivatarok miatt adott ki figyelmeztetést hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat. Jelezték, kedden az északkeleti vármegyékben alakulhatnak ki további zivatarok, amelyeket viharos szél és jégeső is kísérhet. A hét első napján hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyék területén, ezért ezekre a vármegyékre

másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki.

Kedden országszerte alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához, amelyek dél felől több hullámban érkeznek. A zivatarokhoz általában viharos széllökések (ált. 60-90 km/h), jégeső (jellemzően 1-3 cm) és intenzív csapadék (ált. 10-25 mm) társulhatnak.

Napközben a Dunától keletre, valamint a Dél-Dunántúlon előfordulhatnak heves zivatarok is erősen viharos, károkozó (90 km/h-t meghaladó) szélrohamok, illetve akár 3-5 cm-t elérő, néhol esetleg ezt meghaladó átmérőjű jég kíséretében. Ezeken a tájakon az egymást követő zivatarcellákból néhol akár 30-40 mm-t meghaladó csapadék is összejöhet. Kedden a Tiszántúlon 25 fok környékén alakul a napi középhőmérséklet.

A szakszolgálat felhőszakadás és zivatarok miatt országszerte figyelmeztetést adott ki:

Az Időkép Facebook-oldalán videókat is közzétettek a hétfői viharról, amelyen a nyár egyik legnagyobb villámshow-ját örökítették meg Siófok környékén.

Szép számmal készültek felvételek arról is, amint a vihar eléri Dunántúlt, ahol több fát is kidöntött az út mentén, de Balatonmáriafürdőn jégesőről is beszámoltak, míg Marcaliban villámok sokaságát dokumentálták.

Fotók:
(met.hu / Időkép/Facebook nyomán)

Valódi Hírek