Kiderült: Brutálisan elszámolták magukat Matolcsyék – hatalmas baj van Magyarországon

Mínuszba kerülnek a magyarok számlái a hó végére.

Egyre több magyar bankszámlája jelzi, hogy az emberek nem jönnek ki hónap végéig a fizetésükből, így pedig hitelfelvételre kényszerülnek, hogy fedezni tudják kiadásaikat. A bank360.hu most arról írt, hogy havonta

250 milliárd forintra emelkedett a hó végén igénybe vett folyószámlahitelek összege.

Felhívták rá a figyelmet, hogy bár ez egy kézenfekvő megoldásnak tűnhet, ha vésztartalékra van szükség, azonban nagyon kockázatos dolog folyamatosan mínuszban tartani a folyószámlát.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint Magyarországon nagyjából 6,7 millió elsődleges fizetési célú bankszámla van, ezekre érkezik jövedelem, az ügyfelek ezekhez igényelhetnek folyószámlahitelt. A keret, amit a bankok megadnak, általában minimum egyhavi jövedelem, de ha az ügyfél kéri, akkor két-három havi jövedelemnek megfelelő keretet is kaphat – ismertették.

Ugyanakkor arról már nem közöl adatot az MNB, hogy hány lakossági bankszámlához kértek folyószámlahitel-keretet, de a háztartások folyószámlahitel-állománya újabban 250 milliárd forint fölött stabilizálódott,

vagyis ekkora mínuszban vannak a bankszámlák a hónap végén.

Ez pedig egy átlagos bankszámlára vetítve csaknem 40 ezer forintos mínuszt jelent a hónap végén, ám jelezték, a szórás nagy, hiszen sokaknak nincs hitelkeretük, vagy nem is használják, mások pedig még ennél is nagyobb tartozást halmoztak fel.

Kiemelték:

háztartások tömegei válnak deficitessé a hónap végére.

Az adatokból az is kiderül, hogy az olyan intézkedések, mint 2022 februárjában a 13. havi nyugdíj, az szja-visszatérítés vagy a fegyverpénz csökkentette ezen jellegű adósságokat. Mint írták, akkor hirtelen 30 milliárd forintnyi folyószámlahitel tűnt el, sokkal több háztartás került legalább átmenetileg egyenesbe. Azóta viszont újra mínuszban vannak a számlák, így pedig visszajutottunk a másfél évvel ezelőtti osztogatás előtti állapotokhoz.

Súlyos pénzügyi gondokkal nézhetnek szembe, akiknek számlájuk folyamatosan mínuszban van, ugyanis hiába érkezik meg minden hónapban az újabb fizetés, egyenlegük akkor sem kerül pluszba. A folyószámlahitel egy nagyon kényelmes megoldásnak tűnhet, de jellemzően drága, 25 százalékos átlagos kamattal adják a bankok, de gyakoriak az ennél jóval magasabb, 35-40 százalékos kamatok, 40-50 százalék közötti THM-ek is.

Ezeken túl további költségek is felmerülnek – mint a kezelési költségek vagy pedig a szerződésmódosításokkal járó díjak –, amelyeket külön számolnak fel a pénzintézetek.

Valódi Hírek