Csattant a pofon: Rónai Sándor kegyetlenül kiosztotta Szijjártót botrányos kijelentései miatt

Szijjártón jól érezhetőek a sűrű moszkvai látogatások eredményei – közölte.

Mint megírtuk, Szijjártó Péter a Tranzit Fesztiválon tartott egy egészen elsöprő erejű „előadást”, amelyben a Nyugatot ócsárolta, a Keletet azonban az egekig magasztalta. A tárcavezető arról viszont már nem beszélt, hogy ha így áll a helyzet, akkor Magyarország miért része még mindig a nyugati szövetségi rendszereknek.

A külügyminiszter előadása során egyebek mellett azt is kifejtette, hogy meglátása szerint a kínai akkumulátorgyárak ellen tiltakozni, „az egy rendkívül tisztességtelen, nemzeti érdekekkel abszolút ellentétes nemzetellenes törekvés”.

Szijjártó Péter minősíthetetlen kijelentéseire Facebook-oldalán reagált Rónai Sándor, Dobrev Klára árnyékkormányának külügyminisztere, a DK EP-képviselője.

A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar külügyminiszter érvrendszere és retorikája kísértetiesen hasonlít az orosz külpolitikára, amelyet maga Orbán Viktor is nagy erőkkel igyekszik begyakoroltatni beosztottjaival.

Rónai Sándor bejegyzését alább közöljük:

„Szijjártó Péter a Tranzit nevű fideszes parádén újra nekifutott valamiféle globális politikai fordulatról, új világrendről szóló értekezésnek.

Nem nagy újdonság ez,

Orbán már hónapok óta igyekszik begyakoroltatni beosztottjaival ezt a külpolitikai ideológiát,

amelynek lényege, hogy a demokratikus világhoz képest kitaszított, alulmaradt, illiberális, autokrata rendszerek, pontosabban azok vezetői többé nem a Nyugathoz tartozónak tartják magukat, hanem afféle »globális többséghez« tartoznak, azaz a »Világtöbbséghez«.

Ez a gondolatsor kísértetiesen hasonlít az orosz külpolitikára,

Szijjártó maga szinte szó szerint idézi Szergej Karaganov szövegét, aki azt ajánlotta egy még 2022 őszén megjelent tanulmányában (A nem-Nyugattól a Világtöbbség felé. Oroszország távozik az euro-atlanti civilizációból), hogy a világnak azt a részét, ami nem érzi magát a Nyugathoz tartozónak ezentúl ne »nem-Nyugatként« emlegessük,

hanem »Világtöbbségként«.

Szerinte ez az új »Világtöbbség« Oroszországgal a soraiban van felemelkedőben, miközben a Nyugat hanyatlik.

Ugye ismerős ez a szöveg az Orbán-kormány prominens tagjaitól?

Szijjártó – akin jól érezhetőek a sűrű moszkvai látogatások és ideológiai továbbképzések eredményei – világossá tette, hogy Magyarország is, a putyini Oroszországgal közösen ide, ehhez a »világtöbbséghez«, ha úgy tetszik »globális többséghez« tartozik.

Egyébként Karaganov az, aki néhány hónapja már azzal az ötlettel állt elő, hogy

néhány jól kiválasztott nyugati célpontra taktikai atombombát kellene ledobni,

mert a Nyugat láthatóan nem hisz az orosz fenyegetéseknek. »De, ha ledobjuk, majd elhiszik, hogy komolyan gondoltuk…« – fejtegette eszement gondolatait Karaganov.

Még szerencse, hogy nincs atombombánk, különben félő lenne, hogy

Orbán és Szijjártó is elkezdene a »globális többség« tagjaként felbátorodva fenyegetőzni.”

(Rónai Sándor/Facebook)

Valódi Hírek