Itt van az Orbán-kormány „nagy” bejelentése: Gulyás Gergelyék ezzel vártak csütörtökig

Cikkünk frissül.

Csütörtök délelőtt rendkívüli kormányinfót tartott Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a szerdai megbeszéléseken szó esett a napokban zajló magyarországi eseményekről. A politikus az augusztus 20-i tűzijátékot úgy értékelte: minden idők leglátványosabb fény- és tűzijátéka volt az országban, rengetegen vettek részt a rendezvényeken, nézettségi rekordot döntött a közvetítés. Emlékeztetett: Novák Katalin eközben Esztergomban tartott ünnepi beszédet, és kitüntetéseket adott át.

Gulyás elmondta: közel 3000 rendőr segítette a programok lebonyolítását a fővárosban. A tárcavezető nyugtázta, hogy az ünnepségen az ételek és italok elérhető áron voltak.

Emellett kifejtette: augusztus 20-án több mint 60 ezer ember látogatott ki az atlétikai központba – az utolsó napokra már el is fogytak a jegyek. Kiemelte Halász Bence teljesítményét, majd összegezte: úgy látják, Magyarország kiváló házigazdája a hasonló rendezvényeknek.

A miniszter a szomszédos orosz-ukrán háborúról is megosztott pár információt. Mint mondta, az elmúlt 2 hónapban az ukrán ellentámadás kezdete óta a frontvonal nem változott, rengetegen haltak meg, így a magyar kormány továbbra is az azonnali tűzszünet mellett áll.

Hozzátette: a kormány harcol az infláció letörésén (?), egyszámjegyű inflációval kalkulálnak, sőt már ősszel el akarják érni ezt a célt. Meglátásuk szerint a háború ellenére is megvédték a munkahelyeket, ugyanakkor munkaerőhiány van az országban.

Gulyás szerint az inflációt meghaladó béremelést akarják tartani, reálbér-emelkedésre számítanak. Megjegyezte, a pénzromlás mértéke lényegesen magasabb, mint az elmúlt években.

Az ukrán búzával kapcsolatban elmondta: az Európai Bizottság jóváhagyásával tilalom lépett fel, a helyzet azonban nem változott, a vízi szállítás sem biztosított. Mint mondta: Magyarország indítványozza, hogy a bizottság hosszabbítsa meg a tilalmat szeptember 16-tól. Megjegyezte, elutasítás esetén újra azokat az intézkedéseket vezetik be, mint az EU-s tilalom előtt.

Szentkirályi Alexandra az online árfigyelővel kapcsolatban közölte: az elmúlt másfél hónapban árversenyt generáltak, 54 termékkategóriában átlagosan 6,7 százalékkal csökkentek az árak, a szakemberek szerint pedig 1,8 százalékpontos – azaz minimális – inflációcsökkentő hatást sikerült generálni.

A szóvivő elmondta: a friss adatok szerint például 10 százalék körül csökkent a finomliszt és a paradicsom ára, de a csirkecomb is 7 százalékkal olcsóbb lett. Megosztotta: meglátásuk szerint népszerű az árfigyelő, lesznek még fejlesztések, két hét múlva már többet tudnak mondani az újításokról.

A kötelező akciókkal kapcsolatban kifejtette: folynak az ellenőrzések, 10 hét alatt 722 üzletet vizsgáltak a hatóságok, és 70 üzletnél találtak kifogást.

A kérdésekre válaszolva elmondta: Budapest vezetése az autóval dolgozók mindennapjait nehezíti. A fővárosban kihelyezett, a kerékpársávokat elválasztó karókkal kapcsolatban kifejtette: a mentőautók gyors haladását akadályozza az intézkedés.

Gulyás Gergely megosztotta: köszönetet kell mondani az atlétikai világbajnokság és az augusztus 20-i ünnepély szervezőinek, valamint a hatóság embereinek. Hozzátette: ezek a rendezvények nagyon jó reklámok Magyarországnak.

A béremelésekhez hozzáfűzte: döntésről nem beszélt, csupán annyit mondott, hogy a kormány mindent megtesz az idei reálbér-növekedéséért.

A pedagógushiánnyal kapcsolatban kifejtette: a pedagógusok száma kis számban csökkent 2001 óta, a gyermekek száma azonban jelentősen kisebb.

Orbán Viktor korábban elmondta: Magyarország barátait is meghívták az atlétikai világbajnokságra. Felmerült a kérdés, hogy például Szlovákia és Lengyelország vezetője miért nem kapott invitálást. Gulyás Gergely annyit fűzött hozzá, ők is a barátaink, és örül annak, hogy Ausztria, Csehország és Szlovénia korábbi vezetői eljöttek a rendezvényre. Nyugtázta: szuverén ország vagyunk, azt hív meg a kormány, akit akar.

Novák Katalin kijevi útját úgy értékelte az Orbán-kormány: örülnek a friss megállapodásoknak, Novák Katalin kiválóan végzi munkáját, mint köztársasági elnök.

Mészáros Lőrinc jachtozásáról annyit közölt a miniszter: ő már elmondta a véleményét, kommentálta Pesty László nyilatkozatait, ismételni pedig nem fogja, mert annál jobbat nem tud már mondani.

A migrációval kapcsolatban kifejtette: a migrációs hullám elkerülése a cél, azért erőikhez mérten mindent megtesznek. Hozzátette: a migrációval kapcsolatos friss adatok aggasztóak.

A honvédelmi reformokról elmondta: a katonai beszerzések folyamatosak, gazdasági sikerként könyvelik, hogy Zalaegerszegre érkezett egy hadiiparhoz kapcsolódó német cég.

Gulyás állítása szerint jól állunk a gáztárolók töltöttségét illetően.

Felmerült a kérdés: van-e terv arra, hogy januártól mi váltja a csok-ot. A tárcavezető szerint tervek már vannak, döntés még nincs.

A kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely még azt is elárulta: Orbán Viktor a szabadsága alatt is hajlamos dolgozni. Sőt az is kiderült, hogy a tárcavezető és Szentkirályi is tiszteletüket tették már az atlétikai világbajnokságon.

(Magyarország Kormánya/Facebook)

Valódi Hírek