Elszabadult a pokol Putyinéknál: Oroszokat gyilkolnak a Wagner-csoport zsoldosai

Saját népük ellen fordultak.

Sajtóhírek szerint a börtönökből toborzott Wagner-zsoldosok a lakosság gyilkolásába fogtak Oroszországban. Mint az rtl.hu beszámolójában írta, az Ukrajnában meghalt Wagner-zsoldosokat hősnek kell tekinteni az országban, mindemellett jelezték, ennek ellenére is az orosz lakosság heves összetűzésekbe kerül a börtönökből összeverbuvált zsoldoscsoport tagjaival.

Már legalább húsz olyan leszerelt, egykori elítélt Wagner-zsoldosról tudnak,

aki miután hazatért lakóhelyére, súlyos bűncselekményt követett el. A legsúlyosabb eset Északnyugat-Karéliában történt, Derevjannojje faluban augusztus elején, amikor hat embert késeltek halálra, majd úgy próbálták meg eltüntetni a nyomokat, hogy a holttestekre gyújtották a házakat.

A két büntetett előéletű férfit, a 38 éves Makszim Bocskarjovot és a 37 éves Igor Szofonovot őrizetbe vették – közölte a rendőrség. Szofonovot még tavaly szervezte be Wagner-csoport egy büntetőtelepről, ő korábban rablás, fegyveres rablás és gyilkossági kísérlet miatt ült.

Még májusban történt egy másik súlyos incidens Oroszország délnyugati részén. A Krasznodari területen a rendőrség letartóztatta Demjan Kevorkiant két ember megölése miatt. Az ügy különösen nagy vihart keltett Oroszországban, mert a férfit korábban is gyilkosság miatt ítélték el, és az újabb gyilkosságot is ugyanott követte el, ahol az elsőt – még az elkövetés módja is ugyanaz volt.

Közismert, hogy a Wagner-csoport még tavaly szeptemberben kezdte el toborozni a börtönökből „harcosait” az Ukrajnában elszenvedett veszteségek okán. A raboknak azt ajánlották, hogy fél év szolgálat után törlik a büntetésüket, és szabadon engedik őket.

Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér azt közölte: egy év alatt a Wagner 49 ezer rabot toborzott harcra, akik közül 32 ezer élte túl az ukrajnai bevetését. Ugyanakkor nyugati elemzők szerint ez a szám inkább 20 ezer körül lehet. Mindenesetre

több ezer kegyetlen bűnözőt szabadítottak rá az orosz társadalomra.

A BBC szerint Prigozsin azt mondta a nyár elején, hogy a bűnismétlés a körükben 10-20 százalékkal alacsonyabb, mint a többi börtönt megjárt elítéltnél. Erre viszont nincsen semmi bizonyíték, továbbá a toborzottak többségét súlyos bűncselekmények miatt ítélték el, többek között rablásért, nemi erőszakért, gyilkosságért, sőt – hívták fel a figyelmet még egy kannibál is akadt köztük. Így a Prigozsin által említett alacsony bűnismétlés kockázata, finoman szólva is kétséges lehet.

Olga Romanova, az Oroszország a Rácsok Mögött nevű elítéltjogi szervezet igazgatója azt állítja: a valós szám sokkal nagyobb lehet, mert sok bűncselekményt nem is rögzítenek. A szakértő az Inewsnak kiemelte: a csoport az egész országból kapja az ilyen esetekkel kapcsolatos jelentéseket, és

az orosz társadalomban egyre nagyobb az aggodalom a több ezer erőszakos bűnöző visszatérése miatt,

akik elképesztően barbár módon viselkedtek Ukrajnában.

„A hozzátartozók mesélnek nekünk Wagner-veteránokról, akiket kábítószerrel kaptak el, majd engedtek el, vagy súlyos testi sértéses esetekről, amikor az áldozat azt mondja, hogy az ügyet lezárták, mivel az orosz hatóságok csak azt a bűncselekményt regisztrálják, amit nem lehet eltitkolni”

– mutatott rá a szakértő.

Olga Romanova úgy látja: a Kreml súlyos árat fog fizetni azért, hogy bűnözőknek adott kedvezményeket a háború megnyerését remélve.

„Putyin eltörölte a jogállamot Oroszországban, megnyílt az ajtó a pokol felé”

– mondta.

Valódi Hírek