FRISS: A magyarok halálának kivizsgálásáról döntött Orbán Viktor

Élet és halál ura a nemzetvezető.

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent a halottvizsgálattal összefüggő rendeletek módosítása. Orbán Viktor kormányfő pedig több rendeletet is módosított a halálesetek kivizsgálása miatt, pontosította a halottvizsgálati folyamat szereplőinek jogait és kötelezettségeit – vette észre a 24.hu.

A miniszterelnök által elrendelt változtatások érintik a temetőkről, a temetkezésről, a boncolásról, a halottak vizsgálatáról szóló korábbi szabályokat. Az új rendelet pontosítja a halottakkal kapcsolatos eljárásról szóló korábbit, kiegészíti a korábban az ingatlanon elhelyezett urna temetői elhelyezésének, illetve a halottvizsgálat különféle szabályait is.

A legfőbb szabály, hogy a jövőben az

„elhunyt azonosítására szolgáló űrlapnak a holttest két végtagjára történő felhelyezéséről a helyszíni halottvizsgálatot végző orvos vagy halottvizsgálat lefolytatására jogszabályban feljogosított mentőtiszt gondoskodik. A szállító figyelmét külön erre a célra rendszeresített piros színű űrlap használatával kell felhívni arra, ha az elhunyt fertőző betegségben halt meg”.

Orbán határozatának értelmében az űrlapon az elhunyttal kapcsolatban az alábbi adatokat kell majd rögzíteni:

  • családi és utónév, személyazonosság igazolására alkalmas okirat (típus/szám), születési hely és idő,
  • az elhalálozás (ha az nem ismert), a holttest helye (címe), tényleges/becsült ideje,
  • fertőző betegség gyanúja esetén a betegség neve,
  • az elszállítás célintézményének (egészségügyi intézmény, temető, halotthűtő) megnevezése, címe,
  • az elszállítást végző szervezet/személy neve, az elszállítás el- és megrendelt időpontja/határideje,
  • az elszállítást elrendelő (orvos/mentőtiszt) neve, munkahelye, beosztása, elérhetősége.

A módosítás továbbá kitér az ismeretlen személyazonosságú („NN”-nel jelzett) elhunytakra vonatkozó szabályozásra, a halottszállítás feltételeire, a temetkezési szolgáltatók feladataira, a helyszíni halottvizsgálat szabályaira. Az elhunytat – ide nem értve a halva született magzatot, az élve született, de a szülést követő 168 órán belül elhalálozott gyermeket – ismeretlennek kell tekinteni, míg azonosítása nem történik meg.

Valódi Hírek