Döbbenetes: Egy ritka szovjet ködgránáthoz vonultak ki a tűzszerészek Liptódon (+fotók)

Egyre több bejelentést kapnak a lakosságtól.

Közel 80 év után is komoly kihívást jelent a szakemberek és a hatóságok számára a gránátok, a lövedékek és a bombák hatástalanítása. A második világháborúban használt fegyverek gyakran előkerülnek a városfejlesztések, vagy éppen az építkezések során – ezen veszélyforrások hatástalanítása a MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred feladata, közülük is csak a legprofibb, sokoldalúan képzett szakemberek nyúlhatnak a veszélyes bombákhoz.

A Pénzcentrum szerint a tűzszerészekhez havonta gyakorlatilag több bejelentés is szokott érkezni, hogy hatástalanítsák az 50-100 kilogrammos magyar, szovjet és német gyártmányú bombákat, fegyvereket.

Ám néha ezeknél nagyobb tömegű robbanószerek is előkerülnek: 2022-ben Veszprém belvárosában például egy 500 kg-os bombát hatástalanítottak a tűzszerészek.

A szakemberek augusztus elején újabb hírekkel érkeztek: Liptódon –község Baranya vármegyében– egy családi ház padlásán robbanóeszközökre bukkantak az ott lakók, akik végül levitték a kertbe a tárgyakat, majd bejelentést tettek a rendőrségre, ám

a tárgyak füstölni kezdtek, ezért a tulajdonosok elkezdték homokkal lefedni ezeket, így a füstölés abbamaradt.

Ezt követően a helyszínre érkeztek szakemberek: kérésükre az ott élők elhagyták az otthonukat.

A robbanószerek átvizsgálása során a tűzszerészek megállapították, hogy nagyon ritka, 122 mm-es szovjet ködgránátot találtak, méghozzá gyújtószerkezet nélkül, instabil állapotban.

Közleményük végén kiemelték: ha bárki hasonló helyzetbe keveredik, azonnal értesítse a hatóságokat.

Mutatjuk a tűzszerész ezred teljes Facebook-posztját:

„💣💨 Füstölő, foszfortöltetű gránáthoz riasztották ezredünk tűzszerészeit!

🏡 Liptódon, egy családi ház padlásának rendezésekor bukkantak feltételezett robbanóeszközre az ott lakók, akik az épület hátsó kertjébe vitték a tárgyat, majd bejelentést tettek hétfőn a rendőrségre. 😮

Az ingatlan tulajdonosai időközben észlelték, hogy a feltételezett robbanótest füstölni kezdett, ezért azt homokkal lefedték, a füst szivárgása pedig abbamaradt.

🚒 Jelezték az aggasztó fejleményeket a helyszínre érkezett tűzoltóknak, majd bajtársaink kérésére az érintettek elhagyták otthonukat.

🚨 Ezalatt megkülönböztető jelzéssel indult útba egy tűzszerész járőr az Irinyi János laktanyából.

Érkezésüket követően a járőr parancsnoka megállapította, hogy egy második világháborús eredetű, 122 mm-es szovjet ködgránát került elő, gyújtószerkezet nélkül, instabil állapotban.

ℹ️ Az említett robbanóeszköz típus nagyon ritkán kerül elő, ugyanakkor kiemelten veszélyesnek minősül a köpenyében elhelyezett 4 kilogrammnyi sárgafoszfor miatt.

A tűzszerészek oktatótermében található vegyivédelmi szakanyagban olvasható, hogy a sárgafoszfor a levegővel érintkezve meggyullad, és mindaddig ég, amíg oxigénhez jut. A folyamat során foszfor-pentoxid keletkezik, így alakul ki a jellegzetes sűrű, fehér színű foszforköd. 🌫️

Az ilyen típusú gránátokat több céllal alkalmazhatták: elsődlegesen az ellenséges katonák elvakítására, emellett pedig – a foszfor égése során keletkező magas hőmérséklet következtében – gyújtófegyverként. 🔥

Mészáros Zalán százados, az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred mérnök tisztje a lövedéket érintően elmondta, a foszforköd fullasztó hatású, emellett rendkívül mérgező is – belélegzése tönkre teheti a vesét, a májat és a bélrendszert. 🤢

>>Ha maga a sárga foszfor érintkezik emberi bőrrel, a vegyület 700 Celsius fokon ég, amíg el nem zárják az oxigéntől, hermetikusan lefedve az érintett bőrfelületet.

Amennyiben az égés elér a csontig, az érintett végtagot sajnos amputálni kell<<

– foglalta össze a sérült ködgránáttal kapcsolatos további veszélyeket Mészáros százados.

🪖 A különböző kockázati tényezők tudatában alakulatunk tűzszerészei a szükséges védőeszközök alkalmazásával lefedték, majd kiemelték a Liptódon előkerült, sérült robbanóeszközt.

Ezt követően óvatosan egy közeli, robbantásra alkalmas területre szállították azt, végül biztonságos módon, földalatti robbantással semmisítették meg.

Ezúton szeretnénk megköszönni a Mohácsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség segítségét a művelet tervezésében, illetve kivitelezésében. 🤝

👉 Az esetre visszatérve pedig fontos kiemelni, hogy ismét bebizonyosodott: a második világháborús eredetű robbanóeszközöknek nincs „szavatossági ideje”. ⛔

Sőt, közel nyolc évtizednyi szunnyadást követően is elindulhatnak bennük nem kívánt kémiai reakciók, nem megfelelő kezelés során pedig akár még működésbe is léphetnek.

Ezért szeretnénk ismételten hangsúlyozni:

ha robbanótestnek vélt tárgy kerül elő, azonnal rendőrségi bejelentést kell tenni,

hogy ezredünk tűzszerészei mihamarabb megkezdhessék a veszélyes eszköz kezelését. 👍

✍ Gajdos Milán főhadnagy
📸 Hegedűs Tamás törzsőrmester”

(MH 1. Tűzszerés és Folyamőr Ezred/Facebook)

Valódi Hírek