Kőkeményen odaszúrt Orbán volt szövetsége: Elárulta, mivel lehet kordában tartani a magyar kormányfőt

A miniszterelnökhöz hasonló figurákkal nehéz mit kezdeni.

Martin Schulz szerint rossz úton Manfred Weber, az Európai Néppárt első embere, amikor szélsőjobb segítséggel próbálja megőrizni a mérsékelt jobboldali vezető szerepét Strasbourgban.

Az Európai Parlament egykori elnöke szerint ebből csak az lesz, hogy az Európai Bizottság leendő elnöke Orbán Viktoroktól és Jarosław Kaczyńskiktől fog függeni.

A Frankfurter Rundschaunak adott friss interjújában elmondta, lehetetlen a magyar kormányfőt, a volt lengyel miniszterelnök-helyettest és pártelnököt, illetve a hasonló kaliberű figurákat újra bevonni az uniós politikába.

Schulz – aki mellesleg a szociáldemokratákhoz közel álló Friedrich Ebert-alapítvány vezetője – úgy látja, az Orbánékhoz hasonló politikusok kizárólag a hasznot látják az EU-ban,

csak pénzzel lehet megnyerni őket,

bár a magyar miniszterelnök viselkedése az utóbbi időben azt sugallja, inkább eladja magát Kínának és Oroszországnak.

A politikának csillapítani kell a nép félelmét, hogy a tömeg ne követhesse vakon a demagógokat – Schulz szerint ugyanis ez a populisták egyik kedvelt eszköze, az ellenségkép felállítása. A prototípus pedig nem más, mint Orbán Viktor, Donald Trump, vagy Jarosław Kaczyński – tette hozzá.

A módszerük megegyezik a politikus szerint: megnyerik a többséget, és onnantól az államot is magukénak tekintik. Akik ellenük vannak, azokat rögtön ellenségnek tekintik, de Schulz szerint ez fasisztoid gondolkodásmód.

Megosztotta: az integráció szerinte megálljt parancsol a jobboldali populistáknak, a folyamat a demokrácia biztosítása, valamint a gazdasági együttműködés megteremtése és fenntartása szempontjából kulcsfontosságú.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek