Rétvári Bence ünnepel: Az Orbán-kormány óriási támogatást adott az oktatás fejlesztéséért

Hát persze, hogy a jelenlegi magyar határon túlra.

Rétvári Bence Sátoraljaújhelyen, a III. összmagyar anyanyelvi táborban tett látogatásán azt mondta: vannak, akik szerint a materiális javak fontosabbak, mint a magyarságtudat és a „velünk született tulajdonságaink„.

Úgy fogalmazott: „az, ami velünk született, nem elhagyandó„, hiszen összeköti a magyart a magyarral, a keresztényt a kereszténnyel. Hozzátette, ezek a tulajdonságok nem elválasztanak minket másoktól, sokkal inkább összekötnek.

Az államtitkár kiemelte, a Rákóczi-tábor sokat segít abban, hogy a résztvevők többet hozzanak ki magukból és képesek legyenek legyőzni önmagukat. Bíznak benne, hogy a diákok többször is visszatérnek majd Sátoraljaújhelyre, mert ott is meg tudják élni azt, hogy magyarnak lenni jó és büszkeség – mondta.

Hozzátette: a táborozók a Rákóczi Szövetség táborában még jobban megismerhetik a magyar nemzet történetét, kultúráját és gyakorolhatják a magyar nyelvet.

Rétvári Bence emlékeztetett rá, hogy 2010-ben a kormány azt tűzte ki céljául, aki magyarnak vallja magát, a magyar államra és a magyar nemzet közösségére mindig számíthat, legyen bárhol a világban bármilyen helyzetben.

Elmondta, 1 millió 175 ezer ember élt a kettős állampolgárság lehetőségével, és vette fel a magyar állampolgárságot. A Kárpát-medencét és a diaszpórát tekintve 5 ezer magyar intézmény, szervezet vagy közösség programjaihoz tudtak hozzájárulni, hogy „mindenhol mindenki a magyarságát jobban meg tudja élni” – emelte ki.

A Kárpát-medencében

900 helyszínen bővítették a magyar óvodákat és bölcsődéket a magyar határokon túl,

emellett növelték az oktatási-nevelési támogatást is – jegyezte meg az államtitkár. Hozzátette, a Határtalanul programban félmillió anyaországi diák látogatott meg egy-egy határon túli magyar közösséget kilencezer tanulmányi kirándulás keretében.

Rétvári Bence kiemelte, a Rákóczi Szövetség táboraiba 10 ezer külhoni fiatal látogat el időről időre, a Petőfi és a Kőrösi Csoma Sándor-programban pedig mintegy ezer ösztöndíjas vett részt, hogy segíthessen a szórványban és a diaszpórában élőknek.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntőjében kifejezte háláját a magyar kormánynak, hiszen – elmondása szerint – támogatásuk és bizalmuk nélkül nem valósulhatnának meg a szövetség táborai. Hozzátette, 2016-ban Rétvári Bence kereste meg a Rákóczi Szövetséget a diaszpóraprogram gondolatával, így annak elindulása „nagyban összefügg” az államtitkár nevével.

Az elnök a közmédiának elmondta, a III. Összmagyar anyanyelvi táborba a Kárpát-medencei mélyszórványból, Dél-Erdélytől Mátyusföldig, Bácskától Kárpátaljáig, de Kanadából, Spanyolországból és Ausztráliából is érkeztek diákok. Az anyanyelvi táborban a diákok olyan foglalkozásokon vehetnek részt, amelyek a magyar nyelvet és kultúrát erősítik és összefüggnek a magyar történelemmel – tette hozzá Csáky Csongor.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek