Döntött az Orbán-kormány: Az állam tőrbe csalja a szakszervezeteket is

Törvényt módosítanak ezért.

A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda hétfőn bocsátotta „társadalmi egyeztetésre” azt a „javaslatot„, amely többek között módosítaná a munkavállalói érdek-képviseleti tagdíjfizetés önkéntességéről szóló törvényt is – hívta fel a figyelmet a 444.hu.

Eddig arról rendelkezett a jogszabály, hogy munkáltató a munkavállalók munkabéréből a szakszervezeti vagy egyéb érdek-képviseleti tagdíjat a munkavállaló írásbeli kérelmére köteles levonni, és a munkavállaló által megjelölt szakszervezet vagy egyéb munkavállalói érdekképviselet javára köteles a kérelemben meghatározott összeget átutalni.

A jogszabály viszont most úgy módosították, hogy a fenti szövegbe beékeltek egy félmondatot, amely szerint „törvényben meghatározott kivétellel”

a munkáltató nem köteles levonni és átutalni a tagdíjak összegét a szakszervezeteknek.

Majd felsorolják, hogy mely szakszervezeteknek nem utalnának tagdíjat még a munkavállaló kérésére sem:

  • a kormánytisztviselők szervezeteinek;
  • a köztisztviselők szervezeteinek;
  • a közalkalmazottak szakszervezeti vagy érdek-képviseleti szervezeteinek;
  • a honvédelmi alkalmazottak szervezeteinek;
  • az állami fenntartású egészségügyi szolgáltató az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló dolgozók szervezeteinek;
  • és a köznevelésben foglalkoztatottak.

A benyújtott módosító indoklásában közölték: a cél mindezzel az, hogy jelentősen csökkenjenek az állampolgárok, vállalkozások adminisztratív terhei, a vállalkozások adminisztratív terheit pedig csökkenti fogja a különböző szabályzatkészítésre kötelezettek körének szűkítése. A „javaslatot” augusztus 15-ig lehet véleményezni.

 

Valódi Hírek