Bíróság mondta ki: A saját maguk által alkotott törvényt is megsértettek Orbánék

Alkotmánysértő volt a budapesti terek államosítása.

Első fokon a fővárosnak adott igazat a bíróság, amely megállapította: alkotmánysértő volt a fővárosi terek államosítása – közölte Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester, aki ismertette az ügy részleteit is. Mint írta, a kormánypárti kétharmad alkotmányellenesen vett el a Fővárosi Önkormányzattól négy emblematikus közterületet,

  • a Podmaniczky,
  • a Vörösmarty
  • és a Széchenyi teret,
  • valamint a József Attila utcát.

Beadványuk alapján

a Fővárosi Törvényszék a tereket einstandoló törvény megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól.

A főpolgármester bejegyzését alább közöljük:

„Vissza a Fővárosnak a Széchenyi teret!

A bíróság is kimondta, hogy a kormánypárti kétharmad alkotmányellenesen vett el a Fővárosi Önkormányzattól négy emblematikus közterületet, a Podmaniczky, a Vörösmarty és a Széchenyi teret, valamint a József Attila utcát.

Beadványunk alapján

a Fővárosi Törvényszék a tereket einstandoló törvény megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól.

Követeljük vissza a tereinket!

A Széchenyi tér visszaadása különösen fontos és sürgős lenne. A felújított Lánchidat a korábbinál sokkal jobban meg lehet gyalogosan közelíteni, a forgalomcsillapított hídon – a járdára kényszerülő bringások és rolleresek nélkül – igazi élmény a séta.

A város, de talán az egész világ egyik legszebb városi sétaútvonala jött létre a bazilikától egészen a budai várig. Illetve csak jönne létre, ha megszűnne az a méltatlan állapot, hogy járókelők ezrei zebra és sétány nélkül kell, hogy átvágjanak a Széchenyi téren.

A híd forgalomcsillapítása lehetővé teszi a teret jelenleg leuraló körforgalom megszüntetését és egy zöld, sétálós park létrehozását. Összhangban a hamarosan a kétszázadik születésnapján ünneplő Magyar Tudományos Akadémia gyönyörű épületének megújításával.

A főváros megbízásából hamarosan elkészülhetnének a tér tervei, csak közben

a Fidesz elvette és az V. kerületnek átadta a teret.

A kerület vezetése pedig – bár korábban nyitott volt az együttműködésre – adminisztratív eszközökkel akadályozza a tervezést és azt is elismerte, hogy nincs is pénze a tér megújítására. De akkor miért nyúlták le?

Adják vissza és mi befejezzük a tervezést, és európai uniós forrásból felújítjuk.

Garantálom, hogy ugyanolyan szép lesz, mint a Lánchíd. És sokkal olcsóbb lesz, mint ha ők csinálnák.”

(Karácsony Gergely/Facebook)

Valódi Hírek